Andorra Telecom destinarà part dels beneficis de la venda d'Avatel a habitatge

Publicat 18/12/2019 20:39:03CET
El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest dimecres
SFG

El Govern d'Andorra acorda un Increment mitjà de la tarifa elèctrica de el 1,7%

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra, actuant com a junta d'accionistes d'Andorra Telecom, ha acordat encarregar al Consell d'Administració de la companyia que destini part de la plusvàlua obtinguda amb la venda de la participació d'Avatel a la capitalització del futur fons públic-privat per a l'habitatge, ha explicat el ministre de Finances i Portaveu de l'executiu, Eric Jover, en roda de premsa.

Andorra Telecom va obtenir una plusvàlua de 16 milions d'euros amb la venda de la seva participació de la companyia andalusa, i per a Jover, és "important i estratègic" invertir per donar solució a la problemàtica de l'habitatge; a més, no es posen en risc les reserves d'Andorra Telecom, ha assegurat el ministre.

Segons ha explicat el ministre Portaveu en la compareixença setmanal posterior a la reunió del Consell de Ministres, "el fons es crearà en el marc de la Llei de creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge, que s'entrarà a tràmit parlamentari durant el primer trimestre del 2020".

L'objectiu del fons és augmentar l'oferta de lloguer d'habitatge a partir d'obra nova i de la rehabilitació d'edificis existents i estarà participat per organismes públics i actors privats.

Jover ha explicat que el Govern, els Comuns --ajuntaments-- i empreses parapúbliques com Andorra Telecom o el Fons de Reserva de Jubilació de la CASS (Caixa Andorrana de Seguretat Social) podran aportar terrenys, habitatges o capital per al seu desenvolupament; els privats podran cedir temporalment l'ús dels seus edificis per a la seva rehabilitació.

En aquest punt, el ministre ha explicat que la capitalització del fons que s'ha decidit aquest dimecres permetrà "accelerar la creació del fons i el seu ràpid desenvolupament", amb el que es podrà començar a actuar des del moment de la creació del fons.

AUGMENT MITJÀ DE 0,50 EUROS DE LA FACTURA DE LA LLUM

El Consell de ministres ha aprovat unes noves tarifes elèctriques pel 2020, que s'aplicaran a partir del proper 1 de gener, amb l'objectiu d'afavorir l'autoconsum i adaptar-les a les persones amb dificultats econòmiques.

Així, s'ha previst un augment mitjà del 1,7%, amb el que la factura del client mitjà s'incrementarà en 0,50 euros, segons ha exposat el ministre de Finances i Portaveu.

Jover ha manifestat que l'increment de les tarifes està per sota de l'augment dels costos de la importació de l'electricitat i que Andorra segueix sent "un dels llocs on és més barata" de l'entorn europeu.

Per a les persones amb dificultats econòmiques, la tarifa estava limitada als clients amb potències contractades de fins el 3,3 kW, la qual cosa "limitava que aquelles famílies amb un sistema de calefacció elèctrica o amb una necessitat de potència superior es poguessin beneficiar"; ara el límit augmenta fins als 8,8 kW.

D'altra banda, se suprimeix el concepte de consum mínim per a aquells habitatges que facin autoconsum amb la producció d'energia renovable amb l'objectiu de "afavorir l'autoconsum".

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista