Publicat 14/9/2020 19:32:48 +02:00CET

Andorra regula la producció ecològica per impulsar el producte de proximitat

La Ministra Andorrana De Medi ambient, Agricultura I Sostenibilitat, Sílvia Calvó, Al costat del Director D'Agricultura, Josep Casals.
SFGA / CESTEVE

   El segell per distingir productes ecològics haurà de renovar-se cada any

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 set. (EUROPA PRESS) -

   El Govern d'Andorra ha presentat aquest dilluns un reglament relatiu a la producció ecològica que té per objectiu impulsar el producte de proximitat, ha informat en un comunicat.

   El reglament defineix el marc normatiu i les condicions perquè "tots els productors que vulguin i compleixin amb els requisits puguin obtenir la certificació de producció ecològica", i està pensat per certificar productes vinculats a l'horta, confitures, melmelades, vins, ous i mels, entre d'altres.

   "Tenir un distintiu de país ens permet posar en valor els nostres productes de proximitat, diversificar el sector i millorar la qualitat", ha destacat la ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

   En aquest sentit, el director d'Agricultura, Josep Casals, ha argumentat que els productes certificats permeten obtenir productes amb majors valors nutritius i organolèptics.

   Casals també ha destacat que la producció ecològica minimitza la producció de residus i contribueix a un ús respectuós dels recursos naturals, alhora que millora la fertilització dels sòls i contribueix al manteniment de la qualitat de l'aigua.

   Amb la nova regulació, el Govern vol incorporar un model "que permeti la producció amb el màxim de garanties tant per al consumidor com per als productors".

INSPIRACIÓ EN LA NORMATIVA EUROPEA

   El reglament desenvolupa els criteris ja establerts en la Llei de producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i "s'inspira en la normativa europea", segons l'Executiu.

   "L'adopció d'un instrument jurídic equivalent a la normativa europea ha de facilitar que els productes ecològics andorrans puguin ser considerats com a equivalents i, en cas que es vulguin exportar al mercat comunitari, no es requereixin requisits addicionals", ha explicat Casals.

   El reglament preveu un model mixt pel que fa a l'autoritat de control i obtenció de la certificació: ho poden fer tant l'administració pública com les empreses privades prèviament autoritzades.

JA ES PODEN INICIAR ELS TRÀMITS

   L'Executiu ha informat que els productors ja poden iniciar els tràmits per obtenir la certificació ecològica, que també es podrà obtenir de forma grupal, si ho prefereixen.

   La certificació s'haurà de renovar cada any i "atorga el dret a poder utilitzar el logotip de producció ecològica", explica el Govern d'Andorra.

   La ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha avançat que s'està treballant en el desenvolupament de noves línies d'ajudes per al sector primari orientades a acompanyar-lo en la conversió a la producció ecològica.

   "Tenim previst atorgar ajudes directes i indirectes perquè el cost inicial no sigui una barrera per als petits productors", ha sostingut Calvó, i ha afegit que el reglament ha estat consensuat amb el sector i respon una demanda d'aquest.

Contador