Publicat 14/6/2019 19:29:35 +02:00CET

Andorra reconeix que no es podrà tancar l'acord d'associació amb la UE a curt termini

Andorra reconeix que no es podrà tancar l'acord d'associació amb la UE a curt termini
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat d'Afers Europeus d'Andorra, Landry Riba, ha explicat aquest divendres que l'acord d'associació que s'està negociant amb la Unió Europea s'allargarà més del previst i que és "difícil" poder avançar un termini.

En un esmorzar amb els mitjans, Riba ha reconegut que les negociacions s'allargaran un mínim de dos anys i que no és clar que finalitzin durant aquesta legislatura, i ha vist com a punts complicats aspectes com la lliure circulació de persones i les telecomunicacions.

Andorra té un sistema de quotes d'immigració que regulen que només puguin residir persones que tenen permís de treball o algun permís especial per ser esportistes o tenir elevats ingressos, mentre que compta amb un sistema de telecomunicacions basat en un monopoli, que vol preservar.

Riba ha esmentat la possibilitat de trobar períodes transitoris com el qual ja s'ha tancat amb el sector tabaquer, de 30 anys, per poder anar eliminant progressivament els aranzels actuals de la importació, però no es pot fer "un abús" d'aquestes peticions de pròrrogues, ha plantejat.

Les negociacions amb Europa són un dels principals eixos del nou Executiu andorrà, i ho demostra la creació d'aquesta secretaria d'Estat específica, que a més depèn directament del cap de Govern, Xavier Espot.

Quan es tanqui l'acord amb Europa, el Govern preveu fer un referèndum per consultar a la població sobre si estan d'acord amb aquest model d'encaix amb la UE.