Actualitzat 31/03/2017 08:35 CET

Andorra es queixa a Exteriors que el Parlament l'equipari a un paradís fiscal

França també va protestar aquest mes per un altre text de la Cambra que reivindicava la sobirania sobre el Rosselló

MADRID, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha presentat una queixa formal a Espanya per protestar per les resolucions que el Parlament català va aprovar fa poc i que equiparen el Principat amb un paradís fiscal.

El Ministeri andorrà d'Afers Estrangers va remetre aquest dijous al seu homòleg espanyol una nota verbal --l'escrit oficial més habitual en diplomàcia-- per deixar constància d'aquest malestar respecte dels textos recolzats pel Parlament a iniciativa del partit antisistema de la CUP, que va facilitar la investidura de Carles Puigdemont.

A l'escrit, a què ha tingut accés Europa Press, el Govern andorrà "lamenta" les referències que es fan a Andorra en dues resolucions aprovades pel Parlament l'octubre passat, doncs entén que "no reflecteixen la situació actual del Principat respecte dels seus compromisos amb la comunitat internacional a favor de la transparència fiscal internacional" i amb Espanya.

Una portaveu del Ministeri espanyol d'Afers Estrangers ha confirmat a Europa Press que Espanya "no considera el Principat d'Andorra paradís fiscal, als efectes interns i internacionals procedents".

Això és així en virtut de dos acords bilaterals "ratificats i actualment en vigor" com són l'Acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal subscrit entre Espanya i Andorra el 10 de gener del 2010 i el Conveni per evitar la Doble Imposició, signat el gener del 2015. Però també pels compromisos adquirits per Andorra amb els convenis subscrits amb la UE i en el marc de l'OCDE, ha explicat la portaveu.

Les dues resolucions del Parlament que han estat motiu de discòrdia fan referència també al Principat de Mònaco, del qual no es té constància que hi hagi protestat davant del Govern espanyol. I és que Mònaco sí està a la llista espanyola de paradisos fiscals.

VETO A ESPORTISTES

Un dels textos aprovats per la Cambra catalana obliga al Parlament a "prohibir la lliura de guardons i distincions esportives i culturals a persones que portin a terme la major part de la seva activitat a Catalunya però que tinguin el seu domicili fiscal en països considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra o a Mònaco".

La segona resolució insta la Generalitat a "promoure, per mitjà de l'òrgan competent en matèria de contractació pública, la introducció en els plecs de clàusules d'un mecanisme per exigir als licitadors, als adjudicataris i als subcontractistes que compleixin rigorosament la legislació tributària en països que no tenen normes sobre control de capitals i que són considerats paradisos fiscals per la Union Europea, a Andorra o a Mònaco".

Es tracta de la segona ocasió en poques setmanes que el Ministeri espanyol d'Afers Estrangers rep una protesta formal d'un altre país per resolucions aprovades al Parlament.

A primers de novembre, França ha presentat al departament que dirigeix Alfonso Dastis una altra nota verbal de queixa per la declaració que el Parlament ha aprovat en octubre defensant el dret d'autodeterminació dels Països Catalans, en els que inclou al territori francès del Rosselló, conegut també com la Catalunya del Nord i que ha estat part d'Espanya fins al segle XVII.

En el text de la protesta, el Govern francès advertia que el Parlament català "no té com a missió interferir-se en els assumptes interns francesos" i lamentava que la Cambra autonòmica emetés "resolucions que atempten" contra la sobirania de França.

En els dos casos, que els Governs d'Andorra i França presentin la seva queixa a Espanya, i no directament a la Generalitat, significa que consideren que el seu interlocutor oficial per als assumptes que hagin de veure amb Catalunya és el Govern espanyol.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés