Publicat 16/02/2021 19:11CET

Andorra prepara una emissió internacional de deute públic per 500 milions d'euros

El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d'Estat d'Assumptes Financers Internacionals, Marc Ballestà
CARLES ESTEVE MORT

Seran bonus verds, socials i sostenibles, que col·locaran Crédit Agricole i Banc Santander

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra prepara una emissió internacional de deute públic per 500 milions d'euros per al primer semestre d'aquest 2021, segons ha informat mitjançant un comunicat aquest dimarts.

L'objectiu és reforçar "la resiliència" del país, ha defensat el ministre de Finances, Eric Jover, i ha explicat que la crisi provocada pel Covid-19, amb una baixada del PIB de el 11,7%, obliga a endeutar-se de forma responsable i a cercar fonts de finançament.

L'emissió serà de bonus verds, socials i sostenibles i llistada a Luxemburg; "una categoria que la fa més atractiva i que ens fa avançar cap a la nostra sostenibilitat, que també passa per les finances públiques".

Crédit Agricole i Banc Santander repeteixen com a bancs col·laboradors i els cinc bancs andorrans -Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc, Banc Sabadell d'Andorra i VallBanc seran secundaris.

Jover ha destacat que aquesta emissió suposa "un canvi significatiu" respecte a les anteriors perquè es preveu a 10 anys mentre la mitjana de venciments fins al moment era de dos anys i mitjà.

També s'estima que el tipus d'interès sigui inferior a la col·locació nacional; "és important perquè ens dóna més resiliència i horitzons més amplis".

FONTS DE FINANÇAMENT

L'operació de deute internacional realitzat l'any 2020 es va fer a través de Crédit Agricole i Banc Santander per 200 milions d'euros en tiquets institucionals; es van sol·licitar 332 milions dels 180 milions d'euros (184% sobreescrita), col·locats en 9 països.

Amb el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa, Andorra va tancar l'any passat -a adherir-se a la institució-- una operació de crèdit per 12 milions d'euros per a despeses derivades del Covid-19 a 15 anys al 0,1%.

Per aquest 2021 es preveu una nova operació, segons ha avançat el secretari d'Estat d'Assumptes Financers Internacionals, Marc Ballestà.

En aquest punt, el Govern ha informat que s'està a l'espera que el Banc Europeu d'Inversions accepti la sol·licitud de cooperació formulada per Andorra durant el 2020.

En relació amb el BEI, s'han creat dos grups de treball conjunts, un d'institucional, per al marc legal, i un altre econòmic per a l'anàlisi de projectes; es preveu poder treballar projectes d'infraestructures que es podrien desenvolupar a partir del 2022.

Andorra també té contractada una pòlissa de crèdits amb els bancs andorrans per 50 milions d'euros i un crèdit bancari amb Crédit Agricole de 100 milions a 18 mesos.

L'any passat l'Estat també va fer una emissió de deute extraordinari de 125 milions d'euros a un any; el Govern també compta amb el fons de solidaritat amb 2,3 milions d'euros aconseguits "gràcies a l'important cop de mà de la ciutadania", el fons de compensació amb 2,7 milions i les reserves de les empreses parapúblicas, que sumen 30 milions d'euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés