Publicat 27/07/2021 20:54CET

Andorra permet incrementar un 10% el preu dels lloguers congelats el 2019

Reunió de la Taula Nacional de l'Habitatge.
SFG

Una nova llei reconeixerà al Govern un dret d'adquisició preferent d'habitatges

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 27 jul. (EUROPA PRESS) -

Andorra permetrà incrementar el preu dels lloguers congelats el 2019 fins a un 10% sempre que es formalitzi un nou contracte, sigui acceptat per acord mutu de l'arrendador i l'arrendatari, i per una durada mínima de cinc anys.

Si no hi hagués acord, o no es respecten les condicions per poder incrementar el preu del lloguer, la part arrendatària podrà exigir la "pròrroga forçosa" del contracte un any més.

Així ho ha informat l'Executiu en un comunicat sobre la reunió de la Taula Nacional de l'Habitatge celebrada aquest dimarts, en el què afirma que els contractes que finalitzin el proper any s'hauran de prorrogar forçosament.

Aquests són alguns dels aspectes que contempla el projecte de Llei de protecció i flexibilització del mercat d'arrendament d'habitatge i increment del parc d'habitatge públic, que es preveu que pugui aprovar-se abans d'acabar l'any.

La proposta "busca la protecció de les persones arrendatàries i la flexibilització necessària del mercat de l'habitatge amb la finalitat de satisfer un equilibri entre les parts", ha justificat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.

El text, "amb la voluntat d'incrementar el parc públic d'habitatge i protegir les persones i famílies més vulnerables", reconeix al Govern un dret d'adquisició preferent sobre habitatges, la tipologia de les quals es determinarà reglamentàriament.

El titular de Territori i Habitatge ha aprofitat la reunió per presentar els punts treballats en els últims mesos per "donar passos necessaris i decidits per adoptar polítiques estratègiques en matèria d'habitatge que ajudin a descongestionar el mercat facilitant l'accés i el manteniment d'un habitatge digne".

RECOLLIDA DE DADES IMMOBILIÀRIES

Així, Filloy ha presentat un "primer esbós" de sistema d'indicadors d'habitatge que ha de permetre l'anàlisi del mercat des de diferents punts de vista --demogràfic, econòmic i de la construcció, entre d'altres--, perquè els poders públics puguin adoptar mesures correctores oportunes.

En aquest sentit, s'ha informat del futur funcionament del fitxer que recollirà les dades anònimes dels contractes d'arrendaments d'habitatges, que es regularà mitjançant el reglament d'acord amb la Llei de l'Institut Nacional de l'Habitatge.

"Alimentem el sistema de dades relatives al parc immobiliari de lloguer, fet que ens permet analitzar en major mesura i precisió la situació", ha manifestat el titular d'Habitatge, segons recull la nota de premsa.

La plataforma informàtica s'alimentarà amb la informació obligatòria que haurà d'aportar la part arrendatària i amb "els històrics dels contractes des de 2015 que tinguin els comuns --ajuntaments--".

Amb aquestes dades es podran conèixer les condicions, anònimes, de les parts arrendatària i arrendadora de l'habitatge, així com les característiques del pis i la seva localització.

Filloy també ha informat que s'ha avançat en la creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge després de l'aprovació de la Llei fa unes setmanes pel Consell General, i de l'engegada del Fons de l'Habitatge.

Per al ministre, tant l'institut com el fons són fonamentals per "avançar-nos als possibles escenaris del mercat de l'habitatge i impulsar la construcció i rehabilitació d'habitatges de preu assequible per donar resposta a la demanda exclosa del mercat ordinari del lloguer".

LA TAULA NACIONAL DE L'HABITATGE

La Taula Nacional de l'Habitatge es va constituir oficialment al juliol del 2019 amb l'objectiu de contribuir al diagnòstic de la situació, al disseny de propostes dirigides a la millora i a fer el seguiment de les actuacions que s'iniciïn.

Aquest organisme compta amb representants del Govern i dels comuns, el Raonador del Ciutadà --defensor del poble--, d'Andorran Banking, de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles, de l'Associació de Contractistes d'Obra, del Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris, de l'Associació d'empreses d'Allotjament Turístic, Cáritas, el Col·legi d'Arquitectes, el Fòrum Nacional de la Joventut i l'Associació de Consumidors i Usuaris.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés