Publicat 8/4/2020 21:58:38 +02:00CET

Andorra obre la porta a emetre deute públic per finançar la crisi sanitària

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, i l'intèrpret del llenguatge de signes, David Jiménez
GOBIERNO DE ANDORRA

460 pacients a Andorra reben el tractament d'hidroxicloroquina pel Covid-19

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha obert la porta a realitzar una emissió de deute públic per finançar les despeses derivades de l'emergència sanitària, segons ha informat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en la seva compareixença per avaluar la situació d'emergència sanitària.

Jover ha explicat que la subhasta de 125 milions d'euros per a la renovació d'una emissió de deute públic ha despertat interès i la demanda ha estat del 150% del que s'havia posat al mercat.

Les condicions, del 0,75% d'interès per dos anys, s'han demostrat competitives i el Govern interpreta que "es pot obrir una nova emissió per fer front a la despesa derivada del Covid-19", ha dit Jover.

Aquesta renovació del deute ha estat subscrita en un 55% per privats, una proporció més elevada que en l'última emissió, segons ha assenyalat el ministre de Finances, fet que al seu entendre "demostra la capacitat de finançament i la solidesa de les finances públiques".

Jover ha recordat que es calcula que els ingressos de l'Estat es vegin disminuïts en 45 milions d'euros per una menor recaptació per impostos vinculats a l'activitat econòmica, i que les despeses són més elevades pel desemborsament d'emergència imprevist.

Segons ell, hi ha diferents fonts de finançament de les quals pot fer ús l'Estat andorrà, a més de l'emissió de deute, com pot ser la pòlissa subscrita amb els bancs andorrans per 50 milions i els recursos de les empreses parapúbliques --l'elèctrica FEDA i Andorra Telecom-- que es troben "ben capitalitzades i de les quals es poden treure recursos", entre d'altres.

"Ara hem d'acabar de decidir com és la més adequada i en quina proporció" cal usar-la, ha manifestat Jover.

QUART DIA SENSE INGRESSOS A la UCI

Andorra registra 564 casos de Covid-19, 489 dels quals actius; hi ha 52 pacients curats --després d'obtenir dos resultats negatius en un termini de 24-48h-- i 23 defuncions.

Ingressades a l'hospital hi ha 55 persones, 16 d'elles a la UCI --13 intubades i amb ventilació mecànica--, després que una hagi estat traslladada a planta després de ser extubada fa uns dies; i és el quart dia consecutiu en el qual no es registra cap ingrés a la UCI.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que s'ha tractat amb hidroxicloroquina i azitromicina a 460 pacients afectats pel Covid-19, amb el que Andorra és "el primer país del món que ha estès el tractament a un marge tan ampli de persones afectades".

"La sensació és que aquests pacients evolucionen millor, i volem estendre-ho als pacients amb simptomatologia lleu", ha explicat el ministre de Salut en la seva compareixença diària per fer balanç de l'emergència sanitària.

També ha informat que en relació a les determinacions d'antigen per PCR, també s'és líder, i el dimarts s'havien fet 1.673 test, l'equivalent a 2.062 per 100.000 habitants, mentre que Corea del Nord ha fet 944,3 per 100.000 habitants.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- Correus reobrirà el dimarts 5 oficines de la província de Barcelona a les tardes

 3. 3

  Josep Canós (Enginyers): Catalunya pot ser capdavantera en salut sincronitzant medicina i tecnologia

 4. 4

  Amnistia acusa la Policia dels EUA de violar el dret Internacional en les protestes

 5. 5

  Famílies de morts per Covid-19 es querellen contra una residència de Lleida