Publicado 25/09/2021 20:47

Andorra insta a la solidaritat entre pasos durant la 76 Assemblea de l'ONU

Discurs telemtic del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, en la 76 sessió de l'Assemblea General de l'ONU
SFG

Se suma a la Cimera dels sistemes alimentaris de lluita contra la fam

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 25 set. (EUROPA PRESS) -

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha fet una crida a la solidaritat entre pasos per "planificar i oferir una resposta que faci albirar la recuperació d'aquells pasos on la pandmia ha causat més estralls", en el seu discurs en el ple de la 76 Assemblea General de les Nacions Unides.

Espot ha defensat que aquesta resposta s'ha de fonamentar en un "desenvolupament més sostenible i inclusiu, que no deixi ningú enrere i amb qu les persones puguin complir el seu projecte vital de pau, amb dignitat i igualtat".

Així, ha valorat que "els pasos rics hem fet prevaler, una vegada més, una situació privilegiada", accedint més rpidament a les vacunes contra el Covid-19 i acaparant dosis, fet que ha afavorit les desigualtats entre pasos, ha dit.

De la mateixa manera, ha expressat preocupació per l'agreujament de les crisis humanitries, la fugida de famílies dels seus llocs d'origen, el canvi climtic i la "reculada flagrant dels drets de les dones".

En aquest punt ha recordat que, en el marc de la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern, de qu Andorra va ser amfitriona l'abril, "vam tenir l'oportunitat de reivindicar el paper essencial del multilateralisme" enfront de reptes com la pandmia i el canvi climtic.

"Cap país, cap estat, per poderós que sigui, pot fer front a un repte d'aquesta magnitud sense la participació de la resta de la comunitat internacional", ha insistit Espot.

PANDMIA DE COVID19

Així, quant a la pandmia de Covid-19 Espot ha defensat que la vacuna és l'eina més potent que es disposa per combatre-la, "per no servir de res si no arriba al bra de tots els habitants del planeta".

"No és admissible que encara existeixi una diferncia tan gran respecte al percentatge de població vacunada entre pasos desenvolupats i pasos en vies de desenvolupament", ha defensat.

Espot ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que "aquesta actitud ens situava a un pas d'un fracs moral catastrfic, perqu la pandmia seguir el seu curs mentre la solució sigui parcial".

FAM EN EL MÓN

Andorra formar part de la Cimera dels sistemes alimentaris, ha assegurat el cap de Govern, recordant que "la producció agrícola, la seva distribució, les rendes i les pautes de consum tenen el mxim impacte en les persones i en el medi ambient".

En aquest sentit, ha assegurat que el Principat "se suma a la crida global perqu es faci realitat de forma imminent l'ODS2 (Objectiu de Desenvolupament Sostenible), zero fam".

El representant d'Andorra considera que cal "reflexionar sobre la necessitat urgent de reformar els sistemes de producció i consum d'aliments, per tal d'avanar cap a models i pautes de consum més sostenibles i saludables".

RECONSTRUCCIÓ A DIFERENTS NIVELLS

Espot ha constatat "un exercici de reconstrucció des de múltiples nivells: la salut, l'economia, el medi ambient i la immigració", apuntant que els models de treball, mobilitat i consum s'han posat en dubte amb la pandmia.

Ha opinat que cal aprofitar l'organisme de les Nacions Unides perqu "el multilateralisme s'erigeixi en la via adequada per trobar solucions per als ciutadans".

Entre les qüestions a fer front entre tots, més enll de les crisis humanitries, l'augment de la pobresa i els desastres naturals, Espot ha afegit reptes com "la cooperació digital per no deixar ningú enrere o la incorporació dels joves com a vectors del canvi".

Així, ha instat a no enganyar-se, perqu "el futur de les generacions millor preparades est en les nostres mans: la seva experincia vital, la seva maduresa, depn en bona part de les conseqüncies de les nostres accions o inaccions. No ens ho podem permetre i no els podem decebre una vegada més".

Finalment, Espot ha recordat que l'educació és un dels drets humans que "s'ha reconegut com un dels principals catalitzadors per al desenvolupament sostenible, per a l'eradicació de la pobresa i la prevenció de conflictes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés