Andorra inicia el procediment d'adhesió al Fons Monetari Internacional

Publicat 9/1/2020 18:27:04CET
El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d'Estat d'Afers Financers Marc Ballestà, han informat aquest dijous de l'inici del procediment d'adhesió d'Andorra a l'FMI.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha iniciat el procediment d'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) després d'enviar el passat 3 de gener una carta amb aquesta petició a la direcció executiva de l'organisme internacional, ha informat aquest dijous a la tarda el ministre de Finances, Eric Jover, en roda de premsa.

El proper pas, segons ha detallat el secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, serà elegir un director executiu perquè assisteixi Andorra en el procés i compleixi les funcions d'enllaç entre el país i l'FMI.

A partir d'aquí, Andorra rebrà la visita d'una delegació de l'FMI que, juntament amb el grup de treball intern que es constituirà, recopilarà dades per proposar la quota i elaborar l'informe perquè la direcció executiva primer i la junta de governadors després aprovin l'adhesió d'Andorra.

Finalment, el Govern andorrà haurà d'elaborar els instruments de ratificació de l'acord perquè el pugui aprovar el Consell General --el parlament--.

Es calcula que el procediment es pot completar en un termini aproximat d'un any, ha exposat el ministre de Finances, qui ha defensat que per ara el país "no assumeix obligacions".

En aquest sentit, Jover ha assegurat que es desconeix de quant pot ser la quota i que els instruments amb els quals s'articularà són "tan importants o més" que l'import.

Així mateix, el ministre de Finances ha defensat que l'adhesió a l'FMI pot comportar més avantatges que inconvenients a Andorra, per la qual cosa "val la pena estudiar-ho".

Entre els beneficis que ha destacat Jover hi ha l'assistència tècnica i la formació continuada de l'organisme internacional, la millora de la reputació i l'homologació internacional, a banda de l'accés als programes de finançament si fos necessari.

En conjunt, el Govern d'Andorra entén que "els pros pesaran més que els contres", ha defensat Jover, qui ha explicat que el cas BPA, les recomanacions tant de la UE com del Consell General i de les agències de 'rating' d'adherir-se per millorar la resiliència del país han accelerat el procediment.

Contador