Publicat 10/05/2021 18:22CET

Andorra impulsa un programa d'atenció psicològica per a afectats per la covid-19

Arxiu - La ministra d'Educació i Ensenyament Superior d'Andorra, Ester Vilarrubla; el ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, i la secretària d'estat de Salut, Helena Mas.
JAVILADOT / GOVERN (SFG)

El programa compta amb 225.000 euros i calcula atendre un miler de persones

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 10 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha presentat aquest dilluns un programa d'atenció psicològica destinat a les persones afectades pel coronavirus, ja sigui per haver patit la covid-19, per patir un procés de dol relacionat amb la malaltia o perquè s'han vist "greument afectades" per les mesures de confinament, ha explicat en un comunicat.

Es destinaran 225.000 euros al programa, un pressupost que permetrà atendre entre 800 i 1.000 usuaris, segons els càlculs del Govern andorrà, la voluntat del qual és "arribar al màxim de beneficiaris possibles", ha manifestat la secretària d'estat de Salut, Helena Mas.

El programa preveu vuit sessions per usuari, i cadascuna tindrà un cost de 36 euros, dels quals l'executiu assumirà directament el 65%, i els altres 12,60 aniran a càrrec de l'usuari.

S'accedirà al programa per derivació del metge referent o d'un psiquiatre; també un psicòleg podrà demanar que s'hi inclogui un pacient si detecta l'impacte de la covid-19.

A LES ESCOLES

De la mateixa manera, si els psicopedagogs dels centres escolars detecten conductes en alumnes que evidencien o apunten a una afectació derivada de la covid-19 els podran derivar directament al psicòleg.

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha avisat que "hi ha més alumnes, especialment adolescents, que utilitzen el servei dels psicopedagogs", alumnes que assegura que no havien utilitzat mai abans el recurs.

TREBALLADORS SOCIALS

De la mateixa manera, els treballadors socials que detectin conductes atípiques en els usuaris podran derivar-los al metge referent indicant que sospiten l'afectació.

El ministre d'Afers Socials en funcions fins que no es formalitzi la reestructuració del Govern andorrà, Víctor Filloy, ha apuntat que "si els usuaris tenen una valoració social que requereixi, se'ls podrà cobrir econòmicament tot el programa mitjançant un ajut per atendre necessitats específiques".

"PENSAMENTS NEGATIUS"

La voluntat del Govern andorrà és que el programa començi a funcionar la setmana vinent, un cop els psicòlegs que s'hi vulguin adherir hagin signat el conveni de col·laboració amb l'executiu.

Es calcula que un 40% de la població ha tingut "pensaments negatius" a causa de la pandèmia, segons dades de la secretària d'estat de Salut que recull el comunicat del Govern andorrà.

Mas ha afirmat que nombrosos psicòlegs s'han interessat per sumar-se a la iniciativa, que també permetrà extreure dades estadístiques sobre l'afectació de la covid-19 en la societat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés