Publicat 29/7/2019 18:36:03CET

Andorra impulsa una llei per fomentar la transparència de càrrecs públics i administracions

EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos, els tres partits que configuren l'actual govern de coalició, han presentat aquest dilluns les línies estratègiques de la proposició de llei de transparència i accés a la informació, una de les prioritats d'aquesta primera part de la legislatura i que vol ampliar la transparència i garantir el dret a la informació per part dels ciutadans.

El text es divideix en quatre blocs, han explicat en roda de premsa la consellera demòcrata Maria Martisella, i la consellera liberal Eva López: la publicitat activa de les administracions, el dret ciutadà a accedir a la informació pública, la informació reservada d'Estat i la declaració del patrimoni.

Dins d'aquest quart apartat, una de les principals novetats que inclou la proposició de llei és que els càrrecs públics, siguin a nivell nacional o dels comuns (ajuntament), hauran de declarar els seus béns sota notari una vegada assumeixin les responsabilitats i també quan deixin el càrrec.

Aquesta declaració del patrimoni, ha puntualitzat López, no serà pública ni consultable per a la població, encara que si alguna persona veu indicis d'irregularitat podrà denunciar-ho, i l'acusat podrà ser investigat per les autoritats competents.

La informació sobre l'economia d'un càrrec públic "no ha d'estar a l'abast de ningú ni és d'interès de ningú", ha defensat la consellera liberal.

Un altre aspecte destacat del text legislatiu és que els ciutadans podran sol·licitar a les administracions informació que considerin del seu interès i, si aquestes s'hi neguen, podran acudir a la Justícia per garantir un criteri independent en la resolució final.

De fet, els organismes tindran l'obligació de publicar de manera clara i ordenada informació sobre els seus comptes públics, remuneracions dels seus càrrecs, liquidació pressupostària o contractes adjudicats, entre d'altres.

L'única informació que no podrà ser transmesa a la població serà la considerada "d'Estat", que serà aquella que pugui posar en perill la defensa i seguretat nacional, les relacions internacionals o les relacions amb els dos coprínceps d'Andorra.

L'esbós de la llei de transparència i accés a la informació ha estat lliurat als comuns, al Tribunal de Comptes i a l'Agència Andorrana de Protecció de Dades, perquè puguin fer aportacions.

La intenció és entrar-la a tràmit parlamentari a mitjans d'octubre.

Contador
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.