Publicat 13/01/2022 15:10

Andorra confirma la creació d'una comissió per delimitar la frontera amb Espanya

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el director de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climtic, Carles Miquel
GOVERN

El Principat acaba el desplegament normatiu per a la transició energtica

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 (EUROPA PRESS)

Andorra ha confirmat que s'est creant una comissió mixta per treballar en la delimitació de la frontera amb Espanya, no només al punt afectat pel parc solar del Planell de la Tossa.

Ho ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en una roda de premsa aquest dijous per presentar l'últim reglament que desplega la normativa per a la transició energtica del Principat.

La creació de la comissió es produeix després que al novembre el parc natural de l'Alt Pirineu (Lleida) va encarregar al cos d'Agents Rurals que investigués si el parc solar de la parrquia de la Massana (Andorra) ocupava territori del municipi de les Valls de Valira (Lleida).

La representant de l'executiu andorr ha afegit que es treballar com es va fer en el seu moment amb Frana i ha assegurat que el procés "ser llarg".

De la seva banda, el director de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climtic del Principat, Carles Miquel, ha explicat que el parc solar del Planell de la Tossa ja est en funcionament.

Així mateix, ha dit que la installació ja contribueix a la consecució dels objectius marcats per la Llei d'impuls de la transició energtica i del canvi climtic (Litecc), que preveuen arribar a la producció del 33% de la demanda energtica del país per al 2030 i del 50% per al 2050.

"ÚLTIM PAS" NORMATIU

Calvó i Miquel han presentat aquest dijous el Reglament del rgim de concessió administrativa en la producció d'energia elctrica, que és l'"últim pas" a nivell normatiu per desplegar el canvi de model energtic.

El reglament regula les condicions perqu particulars i empreses privades puguin desenvolupar algunes de les "grans infraestructures" previstes en el Pla sectorial d'infraestructures energtiques (PSIE) i que han de contribuir a augmentar la producció interior d'energia.

El Consell de Ministres el va aprovar en la reunió de dimecres, i s'acompanya de la licitació per a la construcció i l'explotació d'una central hidroelctrica al poble del Serrat, a la parrquia d'Ordino.

Es preveu que aquesta installació tingui una producció de 3,9GWh/any, la qual cosa equival al provement d'1.100 llars andorranes, ha detallat el director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climtic.

A més d'aquesta central hidroelctrica, falten per construir i posar en funcionament, segons el PSIE, una altra hidroelctrica a la Massana --a la serra de l'Honor--, un parc solar a la zona de Grau Roig, i el desenvolupament de la xarxa de calor del Pas de la Casa, que es preveu comenar a la primavera.

CAMÍ DE LA "SOBIRANIA ENERGTICA"

Amb tot, es calcula que la producció prpia arribar a donar resposta al 26% de la demanda a nivell intern abans que acabi la legislatura, el 2023, ha informat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Calvó ha assenyalat la importncia de guanyar "sobirania energtica", i més en el context actual d'alta volatilitat que es viu als pasos de l'entorn.

Així, la ministra ha assegurat que Andorra est "en el bon camí per aconseguir, amb escreix, les fites marcades per la llei, impulsant produccions d'energia provinent de fonts renovables i respectuoses amb el medi, i alhora incrementar la nostra sobirania energtica".