Publicat 13/11/2019 21:36:23 +01:00CET

Andorra completa la transposició de directives europees de resolució d'entitats bancàries

El ministre de Finances i Portaveu, Èric Jover, en la compareixença posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres
GOVERN D'ANDORRA

El Govern acusa Stop Violències de "faltar a la veritat" davant el Cedaw de l'ONU

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha aprovat el Projecte de llei de recuperació i de resolució d'entitats bancàries i empreses d'inversió, un text que completa la transposició de les directives europees sobre aquest àmbit, ha explicat el ministre de Finances, Èric Jover, en roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimecres.

La normativa té un triple objectiu, més enllà de complir amb l'Acord Monetari al que es va arribar amb la Unió Europea l'any 2011: assegurar la continuïtat de les activitats, "la interrupció de les quals podria pertorbar el bon funcionament de l'activitat econòmica"; protegir els dipositants, i minimitzar el risc per als
contribuents.

Aquest Projecte de llei derogarà la Llei del 2015 de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries, que ja traslladava parcialment les directives europees i que es va aprovar amb motiu del cas de Banca Privada d'Andorra (BPA), per així "simplificar i aclarir la legislació", ha dit Jover, que també és portaveu de l'Executiu.

La normativa s'estructura en deu capítols, a més d'una sèrie de disposicions addicionals, transitòries i finals, i incorpora a la normativa andorrana la planificació de la recuperació i de la resolució i el requisit mínim de fons propis i de passius dels quals tindran de disposar les entitats.

Jover ha relatat que cada país, en funció de les seves característiques, adecua la transposició de la normativa europea, i en aquest cas s'ha adequat "a la realitat andorrana".

Així, el ministre ha explicat que les entitats andorranes ja han fet un esforç important, per la qual cosa s'ha volgut que la implementació de les noves obligacions no suposi "un estrès suplementari" i es faci en un ritme adequat.

Una de les disposicions transitòries serveix perquè el procés de resolució de BPA es faci seguint el marc legal que establia la
llei del 2015, i el ministre ha explicat després del Consell de Ministres, que Andorra Banking --entitat que agrupa les entitats bancàries d'Andorra-- considera aquesta legislació "necessària i positiva".

DISCRIMINACIÓ CONTRA LA DONA

El portaveu ha afirmat que el Govern d'Andorra acusa l'associació Stop Violències de "fer declaracions falses" davant el Comitè per a l'eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw, en les seves sigles en anglès) de les Nacions Unides (ONU).

L'Executiu interpreta que "de manera voluntària, es falta a la veritat" per part de la representant de l'associació, i aquestes manifestacions han motivat part d'un informe del Cedaw.

Jover ha afirmat: "Tenim l'obligació de donar informació veraç i cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats", per la qual cosa s'ha informat a la Fiscalia perquè realitzi les accions pertinents si ho considera oportú.

D'altra banda, es prepararà un informe complementari per fer notar a l'organisme que algunes consideracions "no es basen en elements objectivables".

També ha dit que treballaran per transmetre el compromís del Govern amb els drets de tots els seus ciutadans i la seva estructura institucional, que "aporta valor afegit per al futur".