Publicado 24/03/2021 15:41

Andorra compleix 7 de les 11 disposicions de la Carta Social Europea sobre ocupació

Archivo - Arxiu - Vista d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany des del passeig del Rec del Sol.
EOG - Archivo

Dues disposicions no s'han avaluat i les dues no conformitats s'han esmenat

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 24 març (EUROPA PRESS) -

Andorra compleix 7 de les 11 disposicions de la Carta Social Europea sobre ocupació laboral, formació i igualtat d'oportunitats, que es van avaluar en el període de gener del 2015 a desembre del 2018, segons l'informe del Comit Europeu de Drets Socials (Ceds) que s'ha publicat aquest dimecres.

L'executiu andorr ha valorat la publicació de les conclusions "amb satisfacció, pels avanos que any rere any s'aconsegueixen en l'mbit dels drets socials", afirma en un comunicat.

Segons el Govern andorr, dues de les disposicions que el Ceds ha considerat de no conformitat actualment serien de conformitat amb els canvis legislatius que s'han introdut després de l'avaluació; les altres dues disposicions no s'han avaluat per falta d'informació.

En relació amb les conclusions de conformitat, l'informe del Ceds es refereix al dret al treball i destaca la política de plena ocupació, l'orientació, la formació i la readaptació professionals, a més del dret a l'orientació professional i a la formació professional.

També s'ha avaluat positivament que existeixi la formació tcnica i professional, l'accés a l'ensenyament tcnic superior i a l'educació universitria, la formació i la reeducació professionals dels treballadors adults i les persones en atur de llarga durada.

De la mateixa manera, hi ha conformitat en relació amb el dret de les persones amb discapacitat a tenir una feina i a rebre formació professional.

LES NO CONFORMITATS

Quant a les dues conclusions de no conformitat, una fa referncia al requisit de tres anys de residncia per poder accedir als ajuts financers per cursar estudis superiors.

El Govern andorr assenyala que el juny passat es va aprovar modificar la llei d'ajuts en l'estudi que suprimia aquest requisit, entre altres canvis, "per tant, aquesta disposició ja és conforme amb la Carta Social Europea".

L'altra conclusió negativa es relaciona amb el dret a la igualtat d'oportunitats i de tracte en matria d'ocupació i de professió, sense discriminació basada en el sexe, a més de les obligacions de garantir el dret a una mateixa remuneració per una mateixa feina o d'un mateix valor.

El Ceds considera que, malgrat que hi ha recursos efectius a nivell judicial per fer reclamacions en cas de discriminació, falten mesures que garanteixin transparncia i permetin comparar les feines i promoure més la igualtat salarial.

En aquest punt, el Govern assenyala que en cas que el Consell General --el Parlament-- aprovi el Projecte de llei per a l'aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no discriminació entre dones i homes, es "resposta a les inquietuds del Ceds sobre la bretxa professional de gnere i la reducció de les diferncies de remuneració".

Finalment, hi ha dues disposicions que no s'han avaluat per falta d'informació; una fa referncia a la lliure elecció del treball, no discriminació i prohibició del treball forós, i l'altra és sobre els drets de les persones amb discapacitat.

En la primera, el Ceds diu que Andorra ha fet progressos, per demana informació sobre punts concrets com l'activitat del Raonador del ciutad --defensor del poble--, enfortiment de les inspeccions i dades estadístiques, entre d'altres.

L'altra disposició que no s'ha avaluat est lligada al dret de les persones discapacitades a l'autonomia, a la integració social i a la participació en la vida de la comunitat; el Ceds demana informació en el prxim informe sobre la llei de mesures urgents per aplicar el conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat.

La prxima avaluació analitzar el període de gener del 2014 a desembre del 2017 i tractar el bloc temtic de salut, seguretat social i protecció social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés