Publicat 31/8/2020 19:32:56 +02:00CET

Andorra augmentarà els controls per fer declarar les mercaderies amb 'tax free'

El ministre de Finances, Eric Jover, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa.
S.F.G.A / JAVILADOT

El Departament de Tributs i Fronteres estudiarà la bretxa fiscal a Andorra

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 31 ago. (EUROPA PRESS) -

Andorra augmentarà els controls per fer declarar les mercaderies amb 'tax free' per les quals s'ha deduït la imposició en un altre Estat, han explicat aquest dilluns el ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Fronteres (DTF), Albert Hinojosa.

Hinojosa ha presentat el programa anual d'actuació del DTF, que entre les seves línies principals inclou l'estudi de la bretxa fiscal i del Paying Taxes d'Andorra, el desenvolupament d'un procediment específic per a les importacions en règim de viatgers i generalitzar l'arma de foc a tot el col·lectiu de la Duana, informa el Govern andorrà en un comunicat.

En relació amb el procediment declaratiu per a les importacions en règim de viatgers, Hinojosa ha detallat que estarà subjecte a les importacions per a ús particular de mercaderies desproveïdes de caràcter comercial.

Així, s'augmentaran els controls i es facilitaran les declaracions a través d'un sistema de 24 hores en la duana per poder realitzar aquest tràmit, obligatori al moment d'entrada al país.

En aquest punt, Jover ha recordat que l'obligació afecta els ciutadans que s'hagin deduït la imposició en un altre Estat, una vegada entrin al Principat: "Si arriben al llindar necessari, han de complir amb l'obligació amb la imposició andorrana de l'IGI" --l'equivalent a l'IVA espanyol--.

BRETXA FISCAL I PAYING TAXES

El titular de Finances i el director del DTF han explicat que l'estudi de la bretxa fiscal, que té una durada mínima de tres anys, se centra en l'Impost de Societats, l'IRPF i l'IGI, i que requereix reconèixer els "processos de millora perquè la bretxa sigui la menor possible".

Jover ha explicat que el Paying Taxes permet conèixer la facilitat del pagament dels impostos "amb uns indicadors que permetran fer millor el treball des del DTF i el Govern".

Aquest estudi ha d'"aportar una visió objectiva, amb una metodologia reconeguda internacionalment, del posicionament del marc fiscal andorrà dins del món", ha afegit el ministre de Finances.

DIGITALITZACIÓ

En la presentació del programa anual d'actuació, Jover ha destacat "l'aposta ferma del DTF per la digitalització i l'acompanyament" de les persones a l'hora de fer els seus tràmits impositius.

"El Covid-19 ha demostrat que això és cada vegada més una necessitat", ha dit el ministre de Finances, i ha afegit que la digitalització permetrà incrementar l'eficàcia i eficiència del departament.

Aquesta campanya de l'IRPF, que conclou el 30 de setembre, la presentació serà obligatòriament de forma telemàtica per als obligats tributaris amb rendes d'activitats econòmiques; també ho serà per al pagament a compte de l'IS i de l'Impost de la Renda dels No Residents.

Per facilitar-ho, es posa a la disposició dels ciutadans un servei per consultar dubtes o incidències a través de correu electrònic "amb resposta en un termini no superior a les 24 hores".

A més, s'ha habilitat un servei anomenat 'El DTF us crida' i s'han publicat nous manuals de presentació de declaracions de l'IRPF: "En la digitalització ha d'haver-hi tot el suport i acompanyament per part de l'Administració", ha dit Jover.

Segons ha informat el ministre, per a aquesta campanya de l'IRPF --corresponent a l'exercici de 2019-- s'han presentat ja 4.794 declaracions, mentre que queden més de 13.000 obligats tributaris per fer-ho.

Contador