Publicat 1/4/2019 12:31:31 +02:00CET

Andorra arriba a l'equador de la campanya amb tot obert i una setmana de debat moderat

Andorra arriba a l'ecuador de campanya amb tot obert i una setmana de debat mode
CEA

La negociació amb Europa i la pressió fiscal, entre el que més polmica ha generat

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 1 abr. (EUROPA PRESS) -

La campanya d'Andorra per a les eleccions del 7 d'abril ha arribat al seu equador després d'una setmana en qu els set candidats han estat moderats centrant-se a explicar els seus eixos d'acció si governen, més que atacar els seus adversaris, encara que tot apunta a qu la crítica s'intensificar els cinc dies abans de la jornada de reflexió d'aquest dissabte.

Hi ha set propostes i un escenari amb un partit, Demcrates per Andorra (DA), que vol guanyar les seves terceres generals consecutives; dos partits en l'oposició, Partit Socialdemcrata (PS) i Liberals d'Andorra (L'A), que aspiren a canviar aquesta tendncia, amb la possibilitat fins i tot d'unir-se; i quatre que volen entrar al parlament: Progresistes SDP, Terceravia, Andorra Sobirana i Units pel Progrés d'Andorra.

Els cavalls de batalla dels candidats en actes públics i als debats nacionals i territorials han estat sobre la despenalització de l'avortament; com negociar l'acord d'associació amb la UE; la gestió de la seguretat social i de les pensions; la possibilitat d'incrementar la pressió fiscal, i l'encariment de l'habitatge.

La negociació per entrar a Europa ha generat una destacada confrontació: excepte Eusebi Nomen (Andorra Sobirana), que es mostra reticent, tots estan a favor d'aquest procés encara que critiquen la negociació opaca de DA durant la passada legislatura.

El líder de DA, Xavier Espot, ha reconegut públicament aquests dies que ha faltat comunicació en la negociació i proposa una secretaria d'Estat per palliar-ho, mentre que PS i L'A aposten per un referndum perqu la ciutadania decideixi com continuar amb aquest procés.

Quant a la delicada situació de la seguretat social i de les pensions, sí que hi ha prcticament consens a tancar un pacte d'Estat per fer un treball conjunt que defineixi el camí cap a la sostenibilitat del sistema.

NO INCREMENTAR LA PRESSIÓ FISCAL

El sistema d'impostos d'Andorra, de recent creació, també ha estat eix de debat la primera setmana de campanya: la patronal Cea ha demanat no augmentar més la pressió fiscal, la qual cosa han recollit tots els partits, encara que el PS amb matisos, perqu creu que cal endurir el control del delicte fiscal i fer pagar més a les rendes més altes.

També l'habitatge, la seva escassetat i l'augment de preus té propostes de tots: DA proposa pactar amb l'Associació de Bancs que els pisos de les entitats es destinin a lloguer social; el PS vol crear fins el 200 pisos de protecció oficial en sis anys; L'A, donar facilitats als propietaris que lloguin els seus immobles; i Andorra Sobirana vol crear un fons de vida nacional de l'habitatge, entre altres propostes que s'han plantejat aquests dies.

Aquest dilluns comena la segona i última setmana de campanya, amb cinc dies per davant per acabar d'exposar les propostes dels programes electorals, fins a arribar a divendres a la nit, quan tindr lloc l'últim i definitiu debat entre els set candidats i que retransmetr en directe la televisió pública andorrana.