Publicado 01/07/2020 20:47

Andorra aprova la quota proposada de 101,6 milions d'euros per adherir-se al FMI

   El Govern andorr vol poder integrar-se abans de l'Assemblea General d'octubre

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 1 Jul. (EUROPA PRESS)

   El Govern d'Andorra ha aprovat en la sessió de Consell de Ministres d'aquest dimecres la quota proposada pel comit de 101,6 milions d'euros per adherir-se al Fons Monetari Internacional (FMI), segons han informat el ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d'Estat d'Assumptes Financers Internacionals, Marc Ballest, en roda de premsa.

   D'aquests 101,6 milions d'euros --82,5 milions de SDR (drets especials de gir en les sigles angleses)--, el 25% s'haur de dipositar a Washington, en el propi FMI, i l'altre 75% ser en divisa nacional i ser, en gran proporció, en forma de compromís de pagament.

   Segons ha detallat el ministre de Finances, només quedaran "bloquejats" 264.000 euros en un compte a Andorra a nom del FMI sense remuneració i altres 2.500 euros en una altra, que serviria si fos el cas per obrir una oficina de la institució internacional al país.

   La resta del 75% en divisa nacional no cal dipositar-ho ni comptabilitzar com a deute, s'adopta el compromís de pagament si el FMI ho exigeix, i aquest ja ha avanat que el país no compleix amb els requisits perqu se li pugui demanar aquest pagament, segons ha explicat Jover.

   En relació amb el dipsit en el FMI, l'Executiu preveu la utilització de la borsa de SDR disponible del 43% de la quota que el propi fons proveeix, amb el que només s'haurien de pagar els costos financers.

   Així, els clculs del Govern apunten al fet que el "cost real anual" d'ingressar en el FMI, amb els tipus d'inters i de canvi actuals, ser de 4.677 euros.

   A temps PER A l'ASSEMBLEA GENERAL DEL FMI

   Per a Jover, els costos financers són assumibles i "completament irrellevants" en comparació als beneficis que aporta per a Andorra adherir-se a la institució internacional.

   Entre aquests beneficis destaca l'assistncia tcnica i la formació, la millora de la reputació del país, el reconeixement i homologació i l'accés a mecanismes de finanament d'emergncia per valor de fins al 437% del valor de la quota, ha detallat el secretari d'Estat d'Assumptes Financers Internacionals.

   Tant Ballest com Jover han insistit que la voluntat del Govern no és utilitzar aquests mecanismes de finanament, per "és necessari" tenir-los.

   Amb l'aprovació aquest dimecres de la quota, ara queda que el comit elabori el seu informe i que la direcció executiva tramita la resolució d'adhesió a la Junta de Governadors del FMI i aquesta adopti la resolució.

   Aquest pas es preveu que estigui fet a principis del mes d'agost, segons ha apuntat el ministre de Finances, i llavors ser el torn d'Andorra per adoptar l'acord de la Junta, elaborar la legislació pertinent i sotmetre el conveni d'adhesió al FMI al Consell General -parlament--.

   En aquest punt, Jover ha manifestat que aquest trmit es far pel procediment d'urgncia perqu es pugui dipositar l'instrument de ratificació en el FMI abans de la celebració de l'Assemblea General que la institució internacional celebrar l'octubre i que se celebra cada dos anys.

   Així, el ministre de Finances ha informat que compareixer davant la comissió legislativa de finances per explicar l'acord i cercar "el suport de tot l'arc parlamentari" i d'aquesta forma agilitar els trmits.

   Jover ha informat que si no es pogués dipositar l'instrument de ratificació abans de l'assemblea general, Andorra seria membre de ple dret igualment a dipositar-ho per que no podria beneficiar-se d'estar integrada en una circumscripció internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés