Publicat 18/3/2020 17:42:18 +01:00CET

Andorra agraeix a les autoritats de la UE que tinguin en consideració la seva casuística

El co-príncep episcopal d'Andorra, Joan Enric Vives, durant l'al·locució a la població andorrana.
BISBAT D'URGELL

El co-príncep episcopal demana unitat "al voltant dels que lideren la resposta a aquesta crisi"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 mar� (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha agraït a les autoritats de la Unió Europea (UE) que tinguin en consideració la casuística del país i facin una excepció amb el Principat en relació amb el tancament de fronteres.

Aixó ho ha dit el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest dimecres per fer balanç de la situació de l'emergència sanitària per la Covid-19 al país.

Jover ha expressat agraïment a les autoritats de la UE perquè entenen la necessitat de dispensar a Andorra un tracte diferencial i ha agraït als coprínceps que hagin donat a conèixer la realitat andorrana.

El ministre ha respost així a les crítiques que demanaven tancar les fronteres perquè això "posaria en perill elements essencials" per a la vida del país, com les mercaderies o les emergències sanitàries.

Així mateix, Jover considera que cal mantenir línies obertes de cooperació amb els països veïns i que en un context de reducció de la mobilitat dins la UE "ja no té sentit" tancar les fronteres.

"VIRTUS UNITA FORTIOR"

El lema del Principat d'Andorra, Virtus Unita Fortior, s'ha repetit aquests dies al país; aquesta vegada ha estat el co-príncep episcopal, Joan Enric Vives, qui ho ha fet en una al·locució al poble andorrà que ha retransmès Andorra Televisió.

El copríncep i arquebisbe d'Urgell ha demanat unitat com a país "al voltant dels que lideren la resposta a aquesta crisi inesperada de dimensió global".

"Fem pinya i vencerem aquesta batalla contra el coronavirus i les seves conseqüències: Virtus, Unita Fortior", ha manifestat Vives, després d'agrair l'entrega del personal sanitari, educadors, cuidadors i dels que mantenen actius els serveis bàsics.

Així mateix, el co-príncep episcopal ha demanat seguir els consells i recomanacions que fan les autoritats del país i els responsables de la sanitat, que "són molt necessaris i d'obligat compliment".

Vives ha animat la població a mantenir la calma tot i la preocupació per les conseqüències sanitàries i l'economia, i ha dit que "de les crisis i el patiment en podem ressorgir més forts, solidaris i lliures".

PRIMER DIA D'ATURADA OBLIGATÒRIA

El ministre portaveu, Eric Jover, ha exposat que només es permet obrir al 18% de les activitats i que el 49% està obligat a tancar; la resta treballa en règim de guàrdia.

També ha informat que la policia ha aixecat dues actes per activitats que no es podien fer; i que en algunes obres de construcció, amb l'autorització corresponent, s'ha treballat per assegurar-les.

En resposta als acomiadaments, ha apel·lat "a la responsabilitat dels empresaris" i ha recordat que es treballa en diferents mesures i ajuts perquè l'impacte sigui inferior i evitar els acomiadaments.

39 POSITIUS

De la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat que es manté la xifra de 39 positius que es van comptabilitzar dimarts en espera que arribin més resultats analítics.

En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que hi ha 14 persones ingressades a l'hospital en relació amb el coronavirus, nou pendents de diagnòstic i una a l'UCI.

El titular ha insistit en l'alta capacitat d'infecció d'aquest coronavirus i que la manera de frenar-lo és reduir el contacte social; també ha recordat que s'actuarà contra els qui mostren "comportaments incívics" perquè vulneren la llei de salut pública.