Publicat 20/9/2019 12:34:07 +02:00CET

Andorra acudirà el 15 de desembre a les urnes per elegir els Comuns

El ministre portaveu d'Andorra, Èric Jover
EUROPA PRESS

El Govern aprova una emissió de deute públic de 100 milions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre portaveu d'Andorra, Èric Jover, ha anunciat aquest dimecres que les eleccions comunals --municipis-- del país seran el diumenge 15 de desembre.

Jover ha destacat que, segons la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum d'Andorra, és el cap de govern qui ha de fixar la data de les eleccions comunals, que s'han de "celebrar durant els primers vint dies del mes de desembre de l'any electoral", i ha decidit que siguin el 15.

Així ho ha anunciat Jover en la compareixença per detallar els acords del Consell de Ministres d'aquest dimecres, i ha precisat que el decret oficial de convocatòria es publicarà el 21 d'octubre.

Els partits i formacions polítiques que hi vulguin concórrer tindran fins al 28 d'octubre per presentar les seves llistes, que hauran de tenir tants membres com tingui el Comú corresponent --entre 10 i 16-- més dos suplents.

La campanya electoral començarà l'1 de desembre i acabarà el 13, amb el dissabte 14 com a jornada de reflexió; es podrà votar anticipadament, ja sigui per dipòsit judicial --entre el 2 i el 14 de desembre-- o per correu, per la qual cosa s'haurà formalitzar la sol·licitud abans del 28 d'octubre.

Els andorrans podrien haver estat convocats a les urnes el dia 1 de desembre i el 8 --que es va descartar per ser festiu--, mentre que el 15 ha estat la data que s'ha triat després de contactar amb les corporacions comunals i que aquests ens afirmessin que "semblava la data més idònia", ha dit Jover.

EMISSIÓ DE 100 MILIONS DE DEUTE PÚBLIC

El Consell de Ministres també ha acordat l'emissió de bons de deute públic per un import de 100 milions d'euros, segons ha detallat Jover, que també és titular de Finances.

Es tracta d'una operació de refinançament de deute ja existent, que tindrà una durada de 12 mesos i un tipus d'interès del 0,45% --l'anterior tenia un tipus d'interès del 0,60%--, però "pensem que un 0,45% s'adecua millor a les condicions actuals".

Els interessats a sol·licitar bons podran fer-ho fins al 7 d'octubre a qualsevol entitat bancària del paí, la data d'emissió serà el 17 d'octubre i el seu venciment el mateix dia de l'any 2020.

CONCURS D'IDEES

El Govern també ha acordat convocar un concurs per seleccionar un professional de l'arquitectura per redactar el projecte i dirigir les obres de construcció d'un edifici de serveis, que, entre d'altres, haurà de contenir el Centre de Coordinació Operativa d'Emergències.

L'edifici haurà de tenir també un aparcament per a sis camions de bombers, les dependències del Departament de Protecció Civil i Gestió d'Emergències, a part de l'àrea de manteniment d'edificis públics.

El Govern vol que la futura construcció pugui ampliar-se verticalment, i dona de termini fins al proper 22 de novembre perquè els arquitectes presentin les seves idees.