Publicat 19/11/2021 13:57CET

Ander Gil trasllada a Borràs la voluntat de "reforçar" l'ús del català al Senat

El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs
EUROPA PRESS

Borràs expressa preocupació per "la ingerència judicial que amenaça la independència" de les institucions

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Senat, Ander Gil, ha traslladat aquest divendres a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la voluntat de "reforçar" l'ús del català al Senat per atendre la seva vocació de cambra territorial.

Ho ha dit després de reunir-se amb Borràs al Parlament en una ronda de visites a les comunitats que està duent a terme i amb les quals pretén impulsar el diàleg interterritorial i oferir una participació més gran a les autonomies en l'activitat de la cambra alta.

"Som un país divers, amb institucions que hem de preservar i protegir, però sobretot han de ser institucions útils que dialoguin entre si", ha apuntat Gil, després d'explicar que la primera visita que va fer va ser al País Basc a principis de novembre perquè segueixen l'ordre d'aprovació dels estatuts d'autonomia.

Així, el president del Senat ha explicat que, en empara de la Constitució, volen "reforçar i protegir" l'ús de les llengües cooficials, i que sobre la base d'això vol promoure un acord per reforçar l'ús del català a la cambra.

Per Gil, el Senat és un escenari que ha d'afavorir espais de trobada i, en català, ha defensat la conveniència del diàleg entre les diferents institucions per oferir millors respostes als desafiaments que presenten les societats a més de la necessitat de consolidar-lo: "Quan treballem junts som més forts", ha dit.

PAPER DEL SENAT

Acompanyada dels membres del PSC a la Mesa i de Junts, Borràs ha assegurat que ha traslladat a Gil que "fins ara el Senat no ha pogut o no ha sabut actuar com una cambra de representació territorial, i ha quedat reduïda a ser una cambra de control del Congrés".

També li ha expressat preocupació per "l'alt grau d'ingerència judicial que amenaça la independència" de les institucions parlamentàries de l'Estat, i creu que és una qüestió que també afecta el Parlament.

I és que, segons Borràs, l'activitat del Parlament "és supervisada amb un singular excés de zel per instàncies que haurien d'actuar com els garants" de l'estat de dret, una actuació que defineix de preventiva i que, en la seva opinió, no poden acceptar com a demòcrates.

Segons ella, una democràcia sòlida s'ha de basar "en la inviolabilitat de les cambres legislatives sense coerció a cap dels seus membres en l'exercici dels seus actes i l'expressió de les seves opinions".

"La democràcia no pot ser gradual. Necessitem viure en un estat que no sigui una mica o bastant democràtic, ha de ser plenament democràtic", ha defensat la presidenta, la qual cosa considera que s'ha de traduir en institucions que respectin i donin sortida a les aspiracions dels ciutadans.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés