Publicat 06/07/2021 15:59CET

Andbank preveu que l'economia espanyola creixerà fins a un 7,1% el 2021 i fins al 5,9% el 2022

Archivo - Arxiu - L'economista en cap del Grup Andbank i director d'inversions d'Andbank España, Alex Fusté,  i la responsable de macro de l'entitat, Marian Fernández
EUROPA PRESS - Archivo

Preveu una revaloració de l'11,5% en S&P i del 12% en els mercats europeus

BARCELONA, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

La responsable de macro d'Andbank Espanya, Marian Fernández, preveu que l'economia espanyola creixerà entre el 5,9% i el 7,1% el 2021, "fins i tot més", i que el 2022 el creixement es mantindrà fort amb un increment d'entre el 4,7% i el 5,9%.

Ho ha dit en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts sobre les perspectives econòmiques del segon semestre d'aquest any, en la qual també ha participat l'economista en cap del Grup Andbank i director d'inversions d'Andbank España, Alex Fusté.

Fernández ha alertat, no obstant això, que les previsions sobre el mercat laboral són més cautes, perquè "una generació d'ocupació duradora no és tan fàcil" d'aconseguir.

Aquestes xifres són superiors a les estimacions de creixement de l'economia europea i mundial de l'entitat andorrana, que es preveuen entre el 3,5% i el 4% a Europa i d'entre el 5% i el 6% als Estats Units, i que "la recuperació s'estirarà el 2022".

MERCATS

El directiu ha assenyalat que malgrat haver assolit 30 nous màxims en renda variable els últims mesos, "encara hi ha espai per a nous màxims", tot i que hi pot haver alguna correcció que, en tot cas, seria una oportunitat de compra, ha assegurat literalment.

Ha augurat que els mercats es revaloritzaran fins a nivells "estressats i de sortida", que ha situat en una revaloració de l'11,5% en S&P i del 12% en els mercats europeus.

Quant a l'Ibex-35, Fusté ha explicat que plantegen un benefici per acció de 553 euros per títol, que amb un múltiple de 18, assenyalen que el preu raonable del selectiu espanyol seria del voltant de 9.900 punts, tot i que l'entitat andorrana no sortiria fins a assolir "nivells superiors no raonables, més pròxims a 10.900 punts".

L'entitat aposta en les seves carteres per la renda variable occidental, amb una rotació que torni des de posicions purament 'value' cap a una de més mixta en vista de la perspectiva d'un control en el pendent de la corba que no perjudicarà els valors considerats sensibles (o de llarga durada), com el 'growth'.

INFLACIÓ

Fusté ha assegurat que la inflació "continuarà sent un debat constant" i que no tindrà una resposta ni una solució ràpida, tot i que ha apuntat que, textualment, els pròxims deu anys serà superior a la dècada anterior.

De totes maneres, ha defensat que "en cap cas hi haurà preus descontrolats" i que els diferents bancs centrals evitaran desfer els estímuls monetaris de manera sobtada.

Sobre el descontrol de preus, ha assegurat que factors com la demografia, la tecnologia, l'excés d'inversió en capacitat i la voluntat de restringir els salaris d'alguns sindicats de pes es mantindran com àncores deflacionistes.

D'altra banda es troba la creixent fortalesa del iuan xinès, que provoca un increment en el preu de les importacions de les manufactures a Europa i els Estats Units, i l'impuls d'una zona econòmica regional a la Xina, que farà que "les monedes locals s'enganxin al iuan com una moneda forta" i abandonin la deflació.

EUROPA I ELS ESTATS UNITS

Sobre Europa, Fernández ha assegurat que "la visió macro per a tots és molt esperançadora" perquè les últimes dades macroeconòmiques apunten a una recuperació tant del sector industrial com del de serveis.

No obstant això ha assenyalat la pandèmia com un possible "núvol a l'horitzó" a causa de l'expansió de la variant Delta, que ha provocat retards en l'obertura de l'economia britànica, per exemple.

La directiva ha assenyalat l'impacte en la recuperació econòmica dels fons europeus, que ha assenyalat que serà més fort el 2023 i 2024 i que "el més important és que les reformes es compleixin".

De la seva banda, Fusté ha assenyalat que la inflació als Estats Units, que se situa en el 5% interanual "es reduirà" i ho ha atribuït a un consum reprimit que, textualment, ha sortit en massa a uns ritmes que l'oferta no ha pogut seguir.

Ha augurat que les compres d'actius de la Reserva Federal (FED) es mantindran i que no hi haurà canvis mentre es mantinguin els dubtes sobre com acabarà el rebot de l'economia.

ALTRES MERCATS

La voluntat de les democràcies occidentals d'impulsar una iniciativa d'inversió en infraestructures a tercers països que competeixi amb el pla xinès pot provocar que "la Xina de la pròxima dècada deixi de ser la que vam veure en l'última dècada".

Al seu torn, el Japó va aprovar ampliar fins al març del 2022 el programa de suport financer per fer front a la pandèmia i mantenir sense canvis els tipus objectius a curt i llarg termini.

L'economia índia ha evitat una caiguda a causa de la covid-19 per les inversions de fons nacionals, que han compensat les desinversions d'inversors estrangers.

L'entitat també ha analitzat altres economies com la mexicana, la brasilera, la israeliana o l'argentina.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés