Andalusia, Catalunya i Madrid rebran les dotacions més elevades del pla Moves

Recurs de Vehicle elèctric
EUROPA PRESS
Publicat 8/3/2019 14:55:02CET

Les ajudes hauran de distribuir-se entre un 20% i un 50% per a l'adquisició de vehicles alternatius i entre un 30% i un 60% per a la implantació d'infraestructures de recàrrega

MADRID, 8 Març (EUROPA PRESS) -

El Govern central ha aprovat la distribució territorial del Programa d'Incentius de Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves) i Andalusia, Catalunya i la Comunitat de Madrid se situen com les comunitats autònomes que rebran més dotació.

Dels 45 milions d'euros pressupostats per al programa Moves, Andalusia rebrà 8,09 milions; 7,3 milions Catalunya i 6,28 milions la Comunitat de Madrid, segons el reial decret aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

"El programa Moves és una peça important per fer front a l'increment d'emissions de CO2, i promoure un transport sostenible no basat en combustibles fòssils", ha assenyalat la ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Com a criteri de repartiment territorial, l'Executiu espanyol ha pres com a referència el model municipal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entenent que es tracta d'un referent estretament lligat a la mobilitat".

Aquest criteri va ser consensuat en l'última Conferència Sectorial d'Energia, òrgan de coordinació entre el MITECO i les administracions autonòmiques en matèria d'energia, que es va celebrar el passat 25 de febrer a la seu d'aquest Ministeri.

El programa està coordinat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i serà gestionat per les comunitats i ciutats autònomes, que hauran de realitzar convocatòries als seus respectius territoris per al repartiment dels imports que els han estat assignats i distribuir les ajudes entre els beneficiaris finals.

Després d'Andalusia, Catalunya i la Comunitat de Madrid rebran més dotació la Comunitat Valenciana (6,28 milions), Galícia (2,61 milions), Castella i Lleó (2,34 milions), el País Basc (2,12 milions), les Canàries (2,03 milions), Castella-la Manxa (1,96 milions), Múrcia (1,42 milions), Aragó (1,26 milions), les Balears (1,07 milions), Extremadura (1,04 milions) i Astúries (un milió).

Per sota del milió d'euros, es troben Navarra, amb 621.520 euros; Cantàbria, amb 560.706 euros; La Rioja, amb 304.734 euros, i les ciutats autònomes de Melilla, amb 83.212 euros, i Ceuta, amb 82.091 euros.

El programa Moves està destinat a incentivar la compra de vehicles alternatius, la instal·lació infraestructures de recarrega de vehicles elèctrics, el desenvolupament d'incentius per implantar sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques i la implantació de mesures recollides en plans de transport als centres de treball.

Poden ser beneficiaris de les ajudes del Moves professionals autònoms, persones físiques, comunitats de propietaris, empreses privades, entitats locals i les entitats públiques vinculades a elles, així com les administracions de les comunitats autònomes i altres entitats públiques de l'Administració General de l'Estat.

DISTRIBUCIÓ DE LES AJUDES

Les ajudes hauran de distribuir-se entre un 20% i un 50% per a l'adquisició de vehicles alternatius i entre un 30% i un 60% per a la implantació d'infraestructures de recàrrega (d'aquest últim percentatge, com a mínim el 50% ha de destinar-se a punts de recarrega ràpida o ultraràpida).

Per la seva banda, la implantació de sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques haurà de suposar entre el 5% i el 20% del pressupost assignat i el suport a plans de transport en centres de treball poden explicar des d'un 0% fins a un 10%.

Els imports de les ajudes per a l'adquisició de vehicles oscil·len entre els 700 euros per a motos elèctriques i els 15.000 euros per a la compra de camions i autobusos amb propulsió alternativa. Les ajudes per a la compra de vehicles lleugers elèctrics se situen al voltant dels 5.000 euros.

Així mateix, també s'exigirà als fabricants, importadors de vehicles o punts de venda un descompte mínim de 1.000 euros en la factura, excepte per a les compres de quadricicles i motos.

El Govern central ha detallat que els incentius per a vehicles de gas es reserven per a camions i furgons, atès que les alternatives elèctriques no compten amb prou desenvolupament.

Pel que fa als punts de recàrrega elèctrica de vehicles elèctrics (públics i privats) i als sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques, les ajudes seran d'un 30% o un 40% del cost subvencionable, depenent del tipus de beneficiari, i s'establirà un límit de 100.000 euros.

El pla Moves també fixa un límit de 200.000 euros d'ajuda per beneficiari per a la implantació de plans de transport als centres de treball amb una ajuda del 50% del cost subvencionable.

La partida de 45 milions va ser consignada a l'IDAE als pressupostos del 2018 amb l'objectiu de finançar "actuacions de suport a la mobilitat basada en criteris d'eficiència energètica, sostenibilitat i impuls a energies alternatives, inclosa la disposició d'infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics".

Les bases reguladores del programa (aprovades pel reial decret
72/2019 que es va publicar el 17 de febrer en el BOE) estableixen l'objectiu de dos mesos perquè les comunitats i ciutats autònomes duguin a terme les convocatòries d'ajudes, la resolució definitiva i el pagament als destinataris últims del programa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.