Actualitzat 23/09/2015 14:51

ANC i Drets adverteixen que hi haurà "centenars de denúncies" per incidències en el vot ex

BARCELONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de Drets.cat Marc Marsal ha advertit aquest dimecres que es presentaran "centenars de denúncies" per les incidències registrades i les dificultats per votar amb les quals s'han trobat catalans residents a l'exterior amb vista a les eleccions d'aquest 27 de setembre.

"El problema és sistèmic, i suposa una baixa qualitat democràtica de l'Estat per a tots els espanyols perquè és un procediment excessivament burocratitzat i que exigeix un plus de diligència. Als catalans se'ls afegeix que hi ha una voluntat explícita d'obstruir el vot", ha dit Marsal en roda de premsa.

Han acompanyat l'advocat de Drets.cat la coordinadora de la Comissió Internacional de l'ANC, Liz Castro; el secretari general adjunt de la Federació Internacional d'Entitats Catalans (Fiec), Oriol Vicente, i el subpresident de Catalans al Món, Joan Ramon Armadàs.

"Tenim ja alguna denúncia per la impossibilitat de poder sol·licitar el vot, i en altres casos no arriben les paperetes", ha dit Marsal, i Armadàs ha afegit que a Mèxic, per exemple, ha arribat una caixa plena de paperetes, si bé no s'han distribuït als domicilis corresponents.

En concret, hi ha 196.062 catalans residents a l'exterior amb dret a vot per al 27S, però només 20.836 --el 10,6% del cens-- s'han pogut registrar al Cens d'Electors Residents Absents (Cera) demanant el vot pregat i la seva sol·licitud ha estat acceptada, per la qual cosa podran votar si reben tota la documentació a temps.

Pel que fa a les vies d'acció jurídiques per combatre aquesta situació, Marsal ha citat que la Junta Electoral Central (JEC) ampliï el termini per poder votar --finalitza el dia 25 de setembre--, iniciar la via contenciosa-administrativa i al·legar l'existència d'un delicte electoral presentant querelles penals contra els funcionaris que es pugui demostrar que han obstruït el dret a vot, el que podria estar penat amb presó de sis mesos a dos anys, o amb una multa de sis mesos a dos anys.

LA DIFICULTAT DEL VOT

"El sistema actual és hipercomplicat", ha afirmat Castro, que ha lamentat que poder exercir el dret fonamental de vot exigeix un excessiu paperassa, demanar el vot de manera proactiva, nombrosos viatges a consolats, i l'atenció rebuda pel ciutadà és escassa, el que, segons la seva opinió, fa que el sistema sigui molt frustrant per al votant.

Vicente ha criticat que a partir de la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) del 2011, cal que el votant demani el vot: "S'ha de mendicar un dret bàsic del ciutadà".

"El ciutadà depèn de les eficiència i la bona fe de les ambaixades i els serveis de correus", ha dit Armadàs, que ha afegit que no es tracta de votar independència 'sí' o 'no', sinó de tenir el dret de votar.

Precisament dimarts, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha dit que el Govern ha tornat a demanar l'ampliació del termini perquè els catalans residents a l'estranger puguin votar davant de la preocupació que la documentació no ha arribat encara a països com Costa Rica, Xile, Equador i algunes zones de Xile.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés