Publicat 18/08/2021 17:36

AN rebutja suspendre de forma cautelar les repatriacions de menors al Marroc

Archivo - Arxivo - Imatge de la faana de l'Audincia Nacional (Madrid)
ÓSCAR CAÑAS - EUROPA PRESS - Archivo

Recorda a Interior que la Sala és competent ats que el recurs es va plantejar contra un escrit de la Secretaria d'Estat de Seguretat

MADRID, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

La Sala contenciosa administrativa de l'Audincia Nacional ha rebutjat aquest dimecres adoptar la mesura cautelarísima --sense escoltar a les parts-- de suspendre la repatriació al Marroc dels menors no acompanyats que es troben a la Ciutat Autnoma de Ceuta perqu, en una primera aproximació cautelar a l'acte del Ministeri de l'Interior impugnat, "no es dedueixen les violacions de drets denunciades".

Respon així el recurs presentat per l'associació Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat que cercava paralitzar aquestes devolucions que van arrencar divendres passat. El tribunal indica que si bé hi ha raons d'urgncia per resoldre la cautelar perqu les tornades s'estan produint en aquests dies, rebutja adoptar aquesta mesura perqu la sollicitud de paralització ha de plantejar-se amb base en els procediments previstos i regulats detalladament en la legislació espanyola als quals remet l'Acord hisp-marroquí de 2007.

No obstant aix, adverteix que aquestes cautelars poden plantejar-se "davant els rgans d'aquesta jurisdicció que siguin competents que ja tenen coneixement d'algun d'aquests recursos", en referncia als jutjats de la Ciutat Autnoma de Ceuta.

Així, explica que en aquest cas concret "entén la Sala que cal apreciar tal especial urgncia" doncs l'objecte de la mesura estén a impedir aquesta tornada i recorda que l'associació recurrent acompanya el seu escrit amb "diverses informacions publicades en mitjans de comunicació i amb referncia a l'actuació d'institucions com el defensor del Poble o la Fiscalia General de l'Estat".

D'aquesta documentació aportada, la Sala dedueix la urgncia de la mesura en el sentit exposat, i apunta que la petició cautelar es recolzava en que el trasllat de menors no acompanyats "s'est realitzant sense seguir el procediment establert" i en el 'periculum in mora', ja que les tornades i deportacions s'estan produint en aquest mateix moment.

"DEFECTES FORMALS"

Després de deixar clar aquest extrem, el tribunal indica que en revisar la cpia autntica de l'escrit del Ministeri de l'Interior amb data de 10 d'agost, impugnat per l'associació, troba en el mateix "defectes formals, com la falta de signatura o de destinatari, així com la seva escarida fonamentació".

No obstant aix, indica que malgrat aix, i pel que es dedueix de les comunicacions per correu electrnic realitzades per la prpia Secretaria d'Estat de Seguretat "ha servit perqu les autoritats corresponents a la Ciutat Autnoma (de Ceuta) hagin engegat actuacions de tornada de menors marroquins amb base en tal document o instrucció".

"Pel que, sense perjudici de la valoració que tals defectes puguin merixer en examinar l'objecte del recurs, procedeix ara decidir sobre la concessió de la mesura sollicitada", indica l'acte. Després d'aix, els magistrats analitzen l''acte' d'Interior i recorden que segons l'article 5 de l'acord entre tots dos pasos sobre la cooperació en matria de prevenció de l'emigració illegal de menors no acompanyats, "les autoritats competents espanyoles, d'ofici o a proposta de l'entitat pública que exerceixi la tutela sobre el menor, resoldran sobre la tornada al seu país d'origen amb observana estricta de la legislació espanyola, les normes i principis de dret internacional i de l'establert en la Convenció sobre Drets del Nen".

INFORME SOBRE EL MENOR

La Sala indica que la legislació espanyola "estableix clarament el procediment a seguir en aquests casos" i recorda que en el cas de menors no acompanyats "l'Administració de l'Estat sollicitar informe sobre les circumstncies familiars del menor a la representació diplomtica del país d'origen amb carcter previ a la decisió relativa a la iniciació d'un procediment sobre la seva repatriació".

I afegeix, seguint el literal d'article 35 de la EL 4/2000, d'11 de gener, que "acordada la iniciació del procediment, després d'haver sentit al menor si té suficient judici, i previ informe dels serveis de protecció de menors i del Ministeri Fiscal, l'Administració de l'Estat resoldr el que procedeixi sobre la tornada al seu país d'origen, a aquell on es trobessin els seus familiars o, en defecte d'aix, sobre la seva permanncia a Espanya".

A aix suma que d'acord a la legislació, els menors afectats tenen dret a ser part, i ressalta que quan es tracti de menors de 16 anys, amb judici suficient, que haguessin manifestat una voluntat contrria a la de qui ostenta la seva tutela o representació, se suspendr el curs del procediment, fins al nomenament del defensor judicial que els representi.

Després d'aix, afegeix que l'article 191 de la llei sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social atribueix la competncia sobre el procediment de repatriació del menor estranger no acompanyat i actuacions prvies a les delegacions i subdelegacions del Govern.

UN ESCRIT "SENSE SIGNATURA"

I apunta que és en aquest marc regulatori en el qual "cabr, si escau, apreciar si existeixen les vulneracions de drets fonamentals denunciades, i impugnar, plantejant les sollicituds cautelars que es considerin oportunes, bé la seva resolució, bé l'activitat material realitzada per l'Administració competent en absncia de tals procediments, davant els rgans d'aquesta Jurisdicció que siguin competents que ja tenen coneixement d'algun d'aquests recursos".

En la interlocutria, el tribunal respon també la falta de competncia de l'Audincia Nacional allegada pel Ministeri d'Interior en el seu escrit conegut aquest dimecres. Destaca que ats que l'objecte del present recurs és un escrit de 10 d'agost de 2021 amb la capalera de la Secretaria d'Estat de Seguretat el tribunal és competent per entrar.

Aix sí, apunta que l'escrit d'Interior presenta defectes de forma, com la falta de signatura, encara que aix no impedeix al tribunal reconixer la seva competncia per conixer i resoldre sobre la mesura cautelarísima sollicitada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés