Publicat 13/02/2014 15:12

El Parlament demana la dimissió de Jorge Fernández per la tragèdia de Ceuta

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

S'aprova també demanar la retirada de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous demanar la dimissió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva gestió en els fets esdevinguts a la frontera entre Ceuta i Marroc, que van comportar la mort de com a mínim deu persones.

La moció, aprovada amb els vots de tots els partits, menys del PP i l'abstenció de C's, condemna aquests "tràgics fets", que van tenir lloc dijous passat, perquè consideren que suposen una clara vulneració dels drets humans, motiu pel qual es demana la dimissió del ministre.

El diputat del PP a la Cambra catalana Pere Calbó ho ha criticat i ha sortit en defensa del ministre, al recordar que aquest mateix dijous està donant el detall dels fets al Congrés.

Malgrat lamentar els fets, el diputat de C's Matías Alonso ha justificat l'abstenció del seu grup perquè considera que demanar la dimissió del ministre no està entre les competències del Parlament, i que és el Congrés qui s'ha de pronunciar sobre aquesta qüestió.

La moció, impulsada per ERC, també demana la retirada de l'avantprojecte de llei per a la protecció de la seguretat ciutadana, impulsada pel ministeri de l'Interior, perquè, segons el text, restringeix de manera arbitrària el dret a la manifestació pacífica, posa en risc l'exercici dels drets i llibertats fonamentals, vulnera els principis de proporcionalitat i seguretat jurídica i és "clarament invasiva" de competències pròpies del Govern i dels ens locals.

Per aquesta raó, s'ha volgut constatar la plena vigència dels drets fonamentals de la llibertat d'expressió, reunió i manifestació, entre d'altres, i rebutjar "els intents de qualsevol govern de restringir injustificadament" l'abast d'aquests.

L'únic punt que s'ha rebutjat de la moció és el que instava al Govern a implementar en la formació policial a Catalunya, i en les seves actuacions i protocols, les directrius sobre llibertat de reunió pacífica de l'OSCE i de la Comissió de Venècia, que determinen com innecessari exigir la notificació per avançat d'una reunió pública.

CÀNNABIS

La moció també incorpora dos punts que han sortit endavant, en els que el Parlament trasllada a la comissió de salut que continuï els seus treballs perquè el Govern reguli les associacions cannàbiques "des de la perspectiva de la salut pública en el marc de les polítiques de reducció de danys" i va arribar a acords en els pròxims quatre mesos.

El Parlament ha declarat que l'abordatge del consum de drogues ha de basar-se en els enfocaments sanitaris cap als consumidors, i que dóna suport als programes substitutius de sancions administratives per consum, existents en molts municipis, i s'oposa així a la seva supressió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés