Publicat 06/04/2014 18:52

Les diputacions s'emplacen a impulsar un "projecte nacional" inspirades en la Mancomunitat

Centenario de la Mancomunitat catalana con Mas y presidentes de las diputaciones
DIPUTACIÓ DE GIRONA

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

Els presidents de les quatre diputacions catalanes s'han emplaçat aquest diumenge a impulsar un "projecte nacional" per a Catalunya seguint l'estela de la Mancomunitat, que des de la seva creació el 1914 va buscar transcendir les seves atribucions administratives, posant els fonaments d'estructures d'Estat encara vigents i vetllant pel benestar social.

A l'acte central de commemoració del centenari de la institució al Palau de la Generalitat, encapçalat pel president Artur Mas, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha afirmat que la força de la Mancomunitat no està només en crear una infraestructura de serveis per corregir greus dèficits, sinó també "en el desenvolupament d'un projecte nacional de caràcter integrador i avançat", sempre mirant cap al futur i confiant en la força del poble.

Esteve, que ha carregat contra les reformes legislatives de l'Estat per propiciar una involució del principi democràtic i d'autonomia, ha assegurat que les administracions locals sabran preservar l'espai propi que requereix la seva responsabilitat, i dirigint-se a Mas, ha conclòs: "Sabrem posar-nos a disposició del poder del país per tot el que convingui".

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha fet una crida a partir de les bases que va establir la institució per "aixecar un país nou i més lliure que mai" amb la cultura pròpia i el diàleg polític com a motors, perquè considera que la construcció nacional continua sent vital per al desenvolupament de Catalunya i per situar-la dins del marc europeu que li correspon, segons ha dit.

"No els semblen actuals aquestes paraules?", ha inquirit després de citar a Prat de la Riba, que es va referir --en aquestes paraules-- a la mesquina resistència dels governs centrals d'atorgar-li a la Mancomunitat les facultats necessàries per al seu desenvolupament, obligant-la a moure's dins del limitat cercle de lleis antiquades, aniquiladores de tota iniciativa'.

Les diputacions poden tornar a tenir un paper decisiu en els passos "cap a un futur en el qual fem realitat les nostres màximes aspiracions", ha afirmat el president de la diputació de Girona, Joan Giraut, que ha atribuït al seu esforç mancomunat fa 100 anys el fet que Catalunya es miri en el mirall actualment i es pugui reconèixer.

En concret, ha exalçat la tasca de la Mancomunitat per recuperar la llengua i el patrimoni cultural com a eix de pertinença a una comunitat, que segons ha dit és capaç de sobreposar-se una vegada i una altra als "atacs ferotges i injustificat de les autoritats castellanes que volen una Catalunya que no sigui catalana".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha recordat que les estructures d'Estat de les quals es parla ara es van començar a construir fa un segle amb el renaixement polític de Catalunya a través de la Mancomunitat: "Una vegada recuperades les paraules i amb plena consciència de la civilitat que se'ns ha arrabassat, ara ens toca a nosaltres salvar el demà".

COMMEMORACIÓ

El coordinador del centenari de la Mancomunitat, Xavier Forcadell, ha explicat que la Mancomunitat va vertebrar Catalunya després de la derrota del 1714 a la Guerra de Successió i malgrat a les moltes dificultats de negociació amb l'Estat, representant la unió institucional a Catalunya, i creant la màxima que "tot es fa en benefici del poble, mai contra ningú", i al servei de les persones.

Ha remarcat que Prat de la Riba es va nodrir de les experiències en altres països europeus per construir estructures d'Estat que segueixen vigents, i s'ha referit al dilema històric que, segons ha dit, viu Catalunya: "Que tots siguem capaços de donar un gran salt, el salt que junts i lliurement decidim".

L'acte, en què també han participat els consellers de la Generalitat i els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, ha comptat amb les interpretacions de l'Orfeó Gracienc i amb la lectura de paraules de Prat de la Riba, com les que relaten que la Mancomunitat tanca el període iniciat amb la caiguda de Barcelona davant de les tropes borbòniques el 1714 i la supressió de la Generalitat, que obre un altre, que és "el demà".

També s'ha projectat un audiovisual amb una mostra de les actuacions de la Mancomunitat i dels personatges més importants vinculats a ella, així com imatges dels ciutadans que es van beneficiar dels serveis posats en marxa per la institució.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés