Publicat 18/02/2014 15:23

El Consell de Garanties jutja inconstitucional i antiestatutària la Llei d'Unitat de Mercat

Los miembros del Consell de Garanties Estatutàries
EUROPA PRESS

Veu invasió de competències en una quinzena d'articles

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat que la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat aprovada pel Congrés el novembre envaeix competències de la Generalitat en una quinzena d'articles, pel que vulnera l'Estatut i la Constitució.

La fallada determina que fins a catorze articles de la norma vulneren competències de la Generalitat fixades per l'Estatut a l'hora de regular activitats econòmiques, i declaren inconstitucional la disposició final quarta de la Llei per donar rang de llei bàsica a aquests apartats que envaeixen competències.

El gruix de les invasions competencials detectades per l'òrgan consultiu de la Generalitat recau en el Capítol IV de la Llei, referent a les garanties de lliure establiment i circulació i en què es qüestionen els articles 16, 17 i 18 i, per connexió, l'article 5 i la disposició final segona.

Segons el dictamen, amb aquests articles les comunitats autònomes en general i la Generalitat en particular "veuen notòriament restringides les possibilitats de decidir sobre la procedència de la intervenció administrativa en els sectors econòmics a través del mecanisme d'autorització".

"MARC ENCOTILLAT"

Els magistrats entenen per unanimitat que aquests tres articles buiden de contingut competències de la Generalitat a l'imposar a autonomies i municipis "un marc encotillat o, si es vol, especialment restrictiu" per exercir-les.

El Consell de Garanties entén que la Llei d'Unitat de Mercat limita la possibilitat dels governs autonòmics i locals per decidir si resulta proporcionat prohibir o sotmetre a autorització les activitats contràries a béns jurídics vinculats a competències de les que són titulars.

També detecten buidat de competències en els articles 19 i 20 de la Llei, ja que considera que s'"interposen il·legítimament" entre l'Estatut i l'article 139.2 de la Constitució, un article que consideren queda desplaçat amb la nova norma.

L'òrgan consultiu de la Generalitat ha respost així el recurs presentat al gener pel Govern d'una banda i pels diputats d'ERC al Parlament per una altra contra la norma estatal, aprovada el novembre pel Congrés entre retrets de l'oposició per "recentralitzadora i desreguladora".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés