Publicat 26/03/2014 16:33

El jutge rebutja un altre cop imputar Urdangarin i Torres per blanqueig de capitals

Urdangarin, bajando la cuesta de los Juzgados de Palma
EUROPA PRESS

Nega que hi hagi hagut un "canvi sorprenent" d'ençà que Manos Limpias va cursar aquesta petició

PALMA DE MALLORCA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha rebutjat un altre cop la petició del sindicat Manos Limpias de citar a declarar Iñaki Urdangarin, el seu exsoci Diego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, tal com ha acordat mitjançant una sentència dictada aquest dimecres.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió després de desestimar el recurs de reforma que va interposar l'entitat sindical contra la resolució del passat 11 de març pel qual Castro ja declinava encausar el Duc de Palma, Torres i Tejeiro per aquest suposat il·lícit.

A la sentència d'aquest dimecres, el jutge al·lega que d'ençà que per primera vegada Manos Limpias va sol·licitar aquesta imputació no s'ha produït cap "canvi sorprenent" que pugui portar-lo a citar-los.

A més, Castro insisteix que no es pot aplicar a aquest cas la reforma del Codi Penal del 2010 pel que fa a la tipificació del blanqueig, al contrari del que postula Manos Limpias.

L'instructor rebat les tesis del sindicat "per molts signes d'admiració amb els quals pretén adornar la seva obvietat" i insisteix que l'anterior reforma no pot tenir efectes retroactius al cas dels anteriors tres imputats "per molt obvi que a nivell de formulació teòrica li sembli a la recurrent".

Tot i això, l'acusació popular considera que els tres imputats són presumptament responsables d'un delicte de blanqueig ja que es van lucrar "en el seu propi benefici" dels diners que de manera il·lícita van obtenir de les Administracions públiques a través de l'Institut Nóos i que després van desviar a societats del seu entramat empresarial.

Diners que, segons la lletrada que representa el sindicat, "és fruit de presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau fiscal i falsificació documental, entre d'altres". Manos Limpias sosté a més que haurien rentat els fons que suposadament havien defraudat abans a l'Agència Tributària.

A més, la representació processal de Manos Limpias subratlla que els fets pels quals ha de ser ampliada la imputació en el cas d'Urdangarin es concreten a la disposició que ha realitzat dels diners d'Aizoon que de manera presumptament irregular va provenir de Nóos.

Uns fons que, al·lega, segueix sent a les arques d'Aizoon i la utilització del qual a partir de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal del 2010 podria constituir un delicte de blanqueig.

ELS AL·LEGATS DE TORRES CONTRA LA IMPUTACIÓ PER BLANQUEIG

D'altra banda, el mateix Torres es va oposar que tant ell com la seva dona fossin encausats per aquest motiu, contraposant l'actuació de Tejeiro al paper exercit per la Infanta Cristina al capdavant de Nóos i de la societat de la qual és copropietària al costat del seu marit, Aizoon, a través de 71 arguments.

Entre d'altres al·legats, l'advocat feia referència a les despeses personals que van incórrer els Ducs a través d'Aizoon o la presumpta mediació del Rei a favor d'iniciatives promogudes per Urdangarin. Així, fent al·lusió en més de quinze ocasions al Monarca o a la Casa Reial, el lletrat subratlla com en cap document d'Hisenda hi figura una donació per part del seu pare d'1,2 milions d'euros "sense cap previsió per pagar impost de societats".

"Cap funcionari de la Hisenda Pública va assessorar Tejeiro per tramar que una donació fos transparent i presumptament camuflar-la com a préstec", incidia el lletrat sobre aquesta qüestió.

A més, en un dur escrit d'onze pàgines, González Peeters prosseguia amb les comparacions entre Tejeiro i La senyora Cristina en recalcar que "no és el pare" de la primera "qui durant la recepció del Dia de la Hispanitat, el 12 d'octubre del 2007, li comunica a ella i al seu marit que va aconseguir 110 milions de patrocini per al seu projecte de vela", en al·lusió a la iniciativa Ayre impulsada pel Duc.

En aquesta mateixa línia, el lletrat sostenia que "no va ser una amiga entranyable del pare de Tejeiro", en al·lusió a la noble alemanya Corinna Sayn Wittgenstein per la seva relació d'amistat amb el Rei, "qui va proposar presidir la Fundació Laureus". I és que, segons un dels nombrosos correus lliurats per Torres al jutge, Urdangarin demanava a Corinna formar part de la seva fundació, la Fundació Laureus, per recomanació del Rei.

Mentrestant, el lletrat assevera que no va ser Tejeiro qui es va trobar amb l'alcaldessa de València, Rita Barberá, i amb l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, "en el lliurament dels premis Salvador de Madariaga a València el 2004, i va comentar amb ells la possibilitat de fer allà el València Summit", esdeveniment esportiu pel qual l'Institut Nóos va percebre fins a 3,6 milions d'euros públics, dels quals, segons l'Agència Tributària, únicament va gastar a aquest efecte 910.668 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés