Publicat 12/03/2014 15:45

La fiscal no veu delicte contra la intimitat en la difusió dels correus del Duc

Juicio por la difusión de emails de Iñaki Urdangarin
EUROPA PRESS

Urdangarin i Torres no assisteixen al judici, que ha quedat vist per a sentència

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha demanat desestimar la demanda d'Iñaki Urdangarin contra el seu exsoci a l'Institut Nóos Diego Torres i diversos mitjans de comunicació per la difusió del contingut de correus personals en els quals s'exposava una suposada infidelitat perquè considera que no en vulnera la intimitat perquè es van escriure des d'un ordinador de l'Institut Noós al qual tenien accés moltes persones, era un cas d'interès públic, no queda acreditat que els filtrés Torres i ni quin perjudici va patir el demandant.

Segons la fiscal, a aquest ordinador hi tenien accés un nombre ingent de persones, i "en utilitzar un ordinador de l'empresa no hi havia expectativa de privacitat" perquè hi tenien accés els treballadors de Nóos, el CNI, la policia després de l'operació policial Pitiüsa, el pirata informàtic Matías Bevilacqua i d'altres.

En el judici d'aquest dilluns al jutjat de Primera Instància 46 de Barcelona, al qual no han assistit ni Urdangarin ni Torres, l'advocat del Duc, Mario Pascual Vives, ha defensat el caràcter "indubtablement privat i íntim" dels correus i que no és consentiment que els enviés des d'un ordinador de l'empresa perquè això no implica un permís a tercers, a més de ressaltar que el seu client no ocupa cap càrrec públic.

Tot i això, tant la fiscal com els representants legals dels cinc mitjans demandats han rebatut aquest argument perquè consideren que és un personatge d'interès públic malgrat que no ocupi cap càrrec i, segons la fiscal, "és total, l'interès que li dediquen els mitjans", a més que aquestes notícies es van publicar en una època en què sortien informacions sobre un cas judicial de rellevància.

Més lluny ha anat l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, que ha retret a Urdangarin que no hagi renunciat a les seves prebendes i segueixi cobrant de l'erari públic.

La fiscal ha argumentat que el dret a la intimitat va lligat a la font de la notícia i de moment "no se sap l'origen de les fonts", tot i que sí que admet que no hi ha hagut consentiment per difondre'ls per part del Duc.

La fiscal ha ressaltat que, malgrat que la demanda és plenament vàlida, parteix d'un error de base en afirmar que els correus els va difondre Torres, perquè aquesta afirmació no queda provada, i Peeters ha dit directament que era "mentida" i que Urdangarin no va escriure aquests correus al seu client si no a tercers.

En el seu al·legat, l'advocat de Torres ha negat tenir aquests correus i haver-los filtrat, i ha assegurat que tots els correus que ha aportat a la causa que instrueix el jutge de Palma José Castro sobre les presumptes irregularitats del cas Nóos tenen relació amb el cas.

De fet, ha defensat que els correus que ha enviat al jutjat que al·ludeixen o que van dirigits a la Infanta Cristina estan plenament justificats perquè "resulta que d'aquests correus se'n desprèn que Cristina estava del tot assabentada perquè tot se li comunicava".

També s'ha referit a la seva declaració com a imputada el 8 de febrer en la qual va demostrar tenir, segons la seva opinió, memòria selectiva "que depèn de l'estat neurològic en funció de tenir garantit el plat de menjar".

Els advocats dels cinc mitjans querellats han lamentat que només se'ls hagi demandat a ells quan nombrosos mitjans de comunicació es van fer eco dels correus i ho han considerat "arbitrari".

Consideren que Urdangarin es va valer d'alguns treballs periodístics per demanar unes mesures cautelaríssimes i impedir informar, i han defensat l'interès de la informació perquè afecta la Casa Real i el comportament del Duc, ja que va poder ser infidel a la Infanta.

Els lletrats han esgrimit que es tracta d'una persona famosa i que quan una notícia interessa a l'opinió pública "la intimitat queda diluïda" i han considerat que Urdangarin ha tractat de posar-los una mordassa.

"O tots els mitjans s'equivoquen i la notícia no té interès, o és al revés", han afegit, perquè considera que l'opinió pública té dret a saber si el compromís d'Urdangarin que va vendre amb les imatges del casament amb la Infanta segueix vigent.

En aquest sentit, han defensat: "El que causa dany és cometre infidelitats i no que se'n parli".

A més, han insistit que el Duc és un personatge públic que ha demostrat amb els seus correus --d'aquí en ve l'interès-- "un total menyspreu a la Casa Reial i al Monarca que els atorga el títol de Ducs".

Tots els representants de mitjans s'han adherit als arguments de la fiscal i han demanat que s'arxivi la demanda i que s'imposin les costes a Urdangarin.

En declaracions als mitjans després del judici, Pascual Vives ha qualificat el procés de "llarg i intens", però no ha volgut valorar la posició de la Fiscalia tot i que ha dit que sempre és optimista.

Preguntat sobre la decisió del jutge Castro de no imputar Urdangarin per delicte de blanqueig, ha indicat que davant de totes les resolucions --contràries o a favor-- es manifesta "de manera moderada", tot i que ha admès que sí que és positiu i ha indicat que ha informat el Duc de la decisió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés