Publicat 04/05/2015 15:28

El Duc al·lega que no ha tingut "marge de negociació" amb l'administració pública

Iñaki Urdangarin
EUROPA PRESS

Subratlla que són les Institucions públiques les que tenen "poders exorbitants" per configurar els seus contractes "de manera unilateral"

PALMA DE MALLORCA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

El Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, descarrega en l'Administració pública les presumptes il·legalitats comeses amb la contractació de l'Institut Nóos per a la celebració d'uns esdeveniments pels quals l'entitat va cobrar fins a 6,2 milions d'euros, asseverant que Nóos no va tenir "marge negociador" amb les institucions balear, valenciana i madrilenya.

Així ho posa de manifest en el seu escrit de defensa, a què ha pogut accedir Europa Press, en què subratlla que és l'Administració pública la que gaudeix d'un "imperium" i de "poders exorbitants" aliens als particulars que contracten amb ella, i que li permeten configurar i redactar els seus contractes de manera unilateral.

"Resulta inversemblant afirmar que els particulars imposen a les Administracions públiques i a les diverses entitats del sector públic la forma jurídica de contractació. La realitat de les coses és ben diferent", subratlla, rebatent d'aquesta manera les acusacions abocades en contra seva, entre d'altres, per la Fiscalia Anticorrupció --que reclama 19 anys i mig de presó per a Urdangarin-- i Manos Limpias --la seva petició s'eleva a 26 anys i mig--.

En el seu escrit, de 86 pàgines, el lletrat del Duc, Mario Pascual Vives, subratlla en aquesta línia que és l'Administració contractant "la que decideix quan, com, per què i amb qui contracta", i són els seus serveis jurídics "els que han de verificar l'adequació i precisió en el compliment del pacte o, en cas contrari, exigir les responsabilitats administratives que procedeixin".

I en aquest cas, assevera, "no és només que l'Administració no hagi exigit cap responsabilitat sinó que, a més, l'èxit dels esdeveniments realitzats fa que l'Administració porti a terme una nova col·laboració amb l'Institut Nóos, a fi de repetir els satisfactoris resultats que els inicials esdeveniments van tenir".

NEGA QUE NÓOS "VENGUÉS FUM"

"No sembla que aquesta realitat fos 'vendre el fum' que preconitza el Ministeri Fiscal en el seu escrit d'acusació", insisteix el marit de la infanta Cristina, sobre qui pesen un delicte continuat de malversació en concurs amb un altre de prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil; frau a l'administració; dos delictes fiscals i un últim de blanqueig de capitals.

L'advocat nega així que hi hagi fins avui indicis objectius d'un suposat ànim fraudulent, l'existència d'un concert previ amb l'Administració "o qualsevol altra finalitat o activitat il·legal".

Apunta que els fets que s'imputen al seu patrocinat, "només podrien constituir, en el pitjor dels casos, simples irregularitats administratives i mai conductes tipificades penalment".

"Si no ho entenem així, la justícia penal haurà de començar a considerar la possibilitat d'obrir una causa a cada contracte administratiu, en qualsevol de les seves modalitats jurídiques, en què l'administrat no hagi acabat o complimentat, per exemple, qualsevol obra pública encomanada, pel preu i en el termini pactat", precisa la defensa.

El processat subratlla a més que, per afirmar que una associació es constitueix com a simulació d'una societat --com sostenen les acusacions respecte de Nóos i les mercantils que s'hi vinculen--, "caldria acreditar que s'ha limitat a desenvolupar activitats lucratives sense haver desenvolupat al mateix temps les activitats necessàries per al compliment dels seus fins estatutaris".

FONS OBTINGUTS DE LES ADMINISTRACIONS

Respecte dels fons que l'Institut Nóos va rebre del Govern balear pels fòrums sobre turisme i esport celebrats a Balears el 2005 i 2006 i altres esdeveniments --fins a 2,6 milions d'euros--, Urdangarin precisa que els diners no procedien de l'executiu autonòmic sinó de la Fundació Illesport i de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), tot i que es tracta d'entitats dependents de l'Administració balear.

De la mateixa manera es pronuncia respecte a la Fundació Turisme Valencia Convention Bureau (FTVCB), que va participar per part seva en els convenis per a la celebració dels anomenats Valencia Summit el 2004, 2005 i 2006, per l'organització del qual Nóos va cobrar 3,6 milions. Urdangarin recalca sobre aquesta qüestió que la FTVCB no és una fundació del sector públic.

En concret, l'Institut va percebre 1,2 milions d'euros per al primer Illes Balears Forum (2005); 1,085 milions del segon (2006); els 54.520 euros per al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto; 174.000 que va pagar la fundació pública Illesport per a la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i 116.566 de l'Ibatur per a l'elaboració de material promocional de l'illes Balears.

Mentrestant, 1.044.000 milions d'euros va costar cadascuna de les tres edicions del Valencia Summit, i 382.000 euros uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Finalment, l'entitat presidida per Urdangarin va cobrar 114.000 euros de la Fundación Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital el 2016, tasques que finalment no es van portar a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés