Publicat 19/02/2015 19:21

Uralita haurà de pagar 700.000 euros per la mort de quatre dones contaminades amb amiant

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de Primera Instància 96 de Madrid ha condemnat l'empresa Uralita a pagar més de 700.000 euros a les famílies de quatre dones mortes per estar en contacte amb l'amiant en haver de rentar la roba dels seus pares i marits, treballadors de l'empresa a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Segons la sentència, recollida per Europa Press, les dones van morir per malalties provocades pel contacte amb l'amiant --asbestosi i mesotelioma maligne-- en incomplir l'empresa amb la normativa vigent en matèria de protecció de la salut dels seus treballadors.

Aquesta normativa exigia tenir una doble taquilla per separar la roba de carrer amb la que estava en contacte amb la substància, i que la roba afectada fos rentada per l'empresa.

Així, no es va encarregar del rentat de les peces de roba dels seus treballadors en contacte amb l'amiant, de manera que aquestes quatre dones van contraure malalties per aquest motiu, ja que la roba contaminada "és l'origen provat de les patologies", ha informat el Col·lectiu Ronda.

Per aquest col·lectiu d'advocats, la resolució és un "fet de gran rellevància jurídica" perquè desestima la pretensió de l'empresa de considerar els fets prescrits i acredita la legitimitat dels hereus per exigir responsabilitats.

Segons el Col·lectiu Ronda, aquesta sentència aplana el camí per a futures reclamacions de persones que van ser víctimes de l'amiant malgrat no tenir una vinculació laboral amb l'empresa.

L'EMPRESA RECORRERÀ

En un comunicat, l'empresa ha destacat que el jutjat ha desestimat 17 de les 21 reclamacions presentades en la segona demanda col·lectiva de veïns d'aquesta població, així com que hagi rebaixat "significativament" la quantia d'indemnització fins a 704.000 euros respecte dels 5,7 milions que reclamaven els veïns.

Uralita ha anunciat que recorrerà contra la sentència que sí que reconeix el dret a indemnització en els casos de quatre dones de treballadors entre el 1971 i 1977, perquè fins al 1982, segons l'empresa, "no existia cap normativa sobre el rentat de roba".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés