Publicat 31/01/2014 14:54

El TSJC fixa en un 25% el castellà obligatori en les aules de cinc centres

Catalán, inmersión, lengua
EUROPA PRESS

El jutge dóna un marge d'un mes als centres per complir la sentència

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès diversos actes en els quals obliga al Govern a fixar que el castellà estigui present al 25% de l'horari lectiu per garantir la seva presència mínima com llengua vehicular en "el col·legi, el curs i la classe de referència" dels alumnes de cinc famílies recurrents.

Les resolucions, amb data de 30 de gener, donen resposta als recursos de diverses famílies que van exigir mesures a la Generalitat per garantir l'ensenyament també en castellà per als seus fills, i considera que el Govern no les ha complert degudament, segons la resolució.

En la part dispositiva del text, el TSJC afirma que, partint que el català és centre de gravetat del sistema educatiu --com determina l'Estatut i la legislació catalana--, es deu "fixar la presència mínima del castellà com llengua vehicular, en els cursos i classes on les filles de la recurrent segueixen els seus estudis".

Es tracta de la primera vegada que l'alt tribunal fixa una quota mínima de castellà en les aules, i la sala ha acordat requerir a les escoles afectades perquè adaptin les "disposicions pedagògiques oportunes" en el termini d'un mes comptant des de l'esmentada notificació i donant compte al tribunal.

El TSJC ha determinat l'abast del dret de les famílies recurrents "donada la doctrina ja consolidada en el Tribunal Suprem (TS) sobre el dret dels alumnes a utilitzar el castellà en l'ensenyament dels alumnes que ho hagin demanat", ha informat en un comunicat.

Per aquesta raó, ha fixat una "utilització mínima" del castellà al 25% de l'horari lectiu, el que podrà comportar que una assignatura o matèria troncal s'imparteixi en castellà, a més de l'assignatura lingüística de llengua i literatura castellana.

La sala considera que aquesta fórmula "garanteix una presència prioritària i prou àmplia del català com a llengua vehicular, sense que el castellà es vegi reduït a una utilització merament simbòlica".

El jutge analitza el compliment per part dels centres educatius on estudien els alumnes recurrents, i conclou que no han respost amb una proporció raonable i, a més, s'ha atès els nens de manera individualitzada en castellà, fet que condueix a "una situació de discriminació gairebé idèntica a la separació en grups classe per raó de la llengua habitual".

La resolució afecta els centres Mare de Déu del Roser de Barcelona; l'institut Alba del Vallès de Sant Fost de Campsentelles; Escola Pia Sant Josep de Calassanç de Sabadell; l'Escola Pia de Sarrià-Calassanç de Barcelona; el Col·legi Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú.

EL TS ES VA PRONUNCIAR DILLUNS

Aquest dilluns el TS ha rebutjat un recurs de cassació interposat per la Generalitat contra una sentència que va dictar el TSJC el gener del 2013 i que requeria al Govern a adoptar les mesures necessàries per incorporar el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament juntament al català, després de la demanda presentada per la família d'un alumne.

El Govern va interposar un recurs contenciós administratiu davant del mateix TSJC que ho va desestimar, pel que va portar el cas al Suprem, que manté el posicionament del tribunal català, el qual instava la Conselleria a adoptar "quantes mesures calguin per adaptar el sistema d'ensenyament lingüística, pel que fa afecti els fills del recurrent, a la nova situació creada per la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional (TC)".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés