Publicat 18/12/2014 16:59

AMP-. Torres-Dulce dimiteix després dels seus distanciaments amb els equips de Gallardón i Catalá i tornarà al TC

Torres-Dulce renuncia por motivos personales
EUROPAPRESS

El nomenament de la seva mà dreta, Narváez, com a magistrat del TC va ser la clau que va segellar el distanciament

MADRID, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha presentat aquest dijous la seva renúncia al càrrec al·legant motius personals, tot i que des de diferents àmbits s'apunta a la falta de sintonia amb el Govern central, evidenciada de manera pública durant les últimes setmanes, com a causa essencial de la seva decisió.

Segons han comunicat fonts oficials de la Fiscalia General de l'Estat, Torres-Dulce tornarà al seu lloc de fiscal al Tribunal Constitucional, si bé des d'altres àmbits consultats per Europa Press no es descarta que abandoni la Carrera Fiscal.

Per substituir-lo han sonat diversos noms, com el del president de la sala penal de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, que semblen ara descartats, i recentment els dels magistrats del Tribunal Suprem procedents de la carrera fiscal com serien Antonio del Moral o Miguel Colmenero, ambdós conservadors i integrants de la sala penal l'alt tribunal.

La renúncia que Torres-Dulce ha comunicat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, es coneixia en àmbits del PP des de dilluns passat, tot i que es va disparar aquest dimecres a la tarda després que retirés sense donar cap motiu de pes dos nomenaments clau de l'ordre del dia del Consell Fiscal, el de fiscal en cap del Tribunal Constitucional i el de la Inspecció Fiscal.

Els membres d'aquest òrgan consultiu van celebrar després un dinar de Nadal en el qual Torres-Dulce no va dir ni piu, si bé a aquelles hores ja ho hauria comunicat personalment a alguns fiscals de sala.

Des de diferents àmbits es van accelerar llavors les especulacions, de les quals s'ha anat parlant durant els últims mesos en el si de la carrera fiscal i que s'atribueixen a la falta de sintonia de Torres-Dulce amb l'equip de l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, amb el qual seguia mantenint, tanmateix, bona relació personal que no hi havia amb l'actual titular de la cartera.

AUTONOMIA A GÜRTEL

El distanciament ve de lluny i podria estar relacionat amb la defensa de l'autonomia fiscal de la qual Torres-Dulce ha vingut fent gala des del començament del seu mandat i que s'hauria evidenciat, per a disgust del Govern central, en la gestió que Anticorrupció ha fet d'assumptes clau per al PP com són els casos Gürtel i el dels papers de Bárcenas. El fins ara fiscal general ha deixat lliure criteri als fiscals designats en aquests assumptes.

Les queixes públiques de Torres-Dulce contra el Govern central van començar a fer-se públiques a càrrec dels plans de Gallardón per al Codi Processal Penal, que no complien amb les seves expectatives per aconseguir la instrucció penal pels fiscals.

Més endavant, l'enfrontament es va cristal·litzar amb les tensions que van precedir a la interposició de la querella de la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dos membres del govern català per la seva intervenció en l'anomenat procés participatiu del 9-N.

La "radiografia", com el mateix Torres-Dulce la va Anomenar, que la premsa va fer del procés d'elaboració de la querella va demostrar que el fiscal general i el Govern espanyol no compartien criteri sobre els temps de presentació d'aquesta.

Així es va evidenciar durant l'última compareixença de Torres-Dulce al Congrés el passat 26 de novembre, quan va manifestar que no se li pot dir que sigui procliu al Govern de Mariano Rajoy i va citar com a exemples que va ser ell qui va sol·licitar la presó de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i que va mantenir posicions contràries al Ministeri de l'Interior en els casos Bolinaga i Matas.

"No toleraré mai que el Govern central em digui que ho he de fer, perquè seria un delicte", ha afirmat, per afegir: "Si he de sostenir posició contrària al Govern espanyol la sostinc".

UN ALTRE COP AL TC

Altres fonts consultades per Europa Press parlen d'una altra fita de la ruptura, l'elecció el mes de juliol passat de la seva mà dreta, el fins aleshores tinent fiscal del Suprem Antonio Narváez, com a magistrat del Tribunal Constitucional, un lloc al qual Torre-Dulce aspirava. La decisió es va adoptar, a més, sense consultar-li-ho.

Les mateixes fonts assenyalen que des de l'esmentat moment el fins avui fiscal general tenia clara la seva decisió de cessar en el càrrec abans que conclogués el seu mandat al final d'aquesta legislatura.

Si no ho ha fet abans ha estat per no coincidir a l'agenda amb decisions clau relatives a assumptes judicials d'importància com són el mateix cas Gürtel, la querella fiscal contra Mas o la implicació de la Infanta Cristina en Nóos, fent gala a la definició que molts fan d'ell com la del personatge "l'Home Tranquil" del seu admirat John Ford.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés