Publicat 19/7/2020 12:34:07 +02:00CET

AMP.- Torra estudia una possible denúncia contra Joan Carles I per presumpta corrupció

Quim Torra prop de Felipe VI aquesta setmana durant l'homenatge d'Estat a les víctimes de la pandèmia de coronavirus
Pool

Les instruccions d'estudiar una denúncia s'han donat a la defensa del president

BARCELONA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ordenat estudiar la presentació d'una denúncia contra Joan Carles I i Corinna zu Sayn-Wittgenstein per presumpta corrupció, i "les instruccions d'estudiar una eventual denúncia han estat donades a la defensa del president", han informat fonts de la Presidència.

En un comunicat, el Govern afegeix que la denúncia pot estendre's a tots aquells que d'una manera o una altra hagin "participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes en què presumptament hauria estat involucrat l'anterior cap de l'estat espanyol i el seu entorn per un espai de temps que encara està per determinar".

El Govern pretén determinar, segons les informacions publicades, "la integritat dels fets, qui hauria participat, qui ha de respondre penalment, i qui ha d'assumir la responsabilitat civil exdelicto".

La responsabilitat civil exdelicto correspondria primer als autors dels presumptes fets i, després i subsidiàriament, a la Casa Reial: el Govern al·lega que la Casa Reial "és una entitat amb personalitat jurídica pròpia, amb capacitat per obligar-se i sense inviolabilitat que, arribat el cas, permeti exigir-li responsabilitats exdelicto".

Torra considera que la corrupció s'ha de perseguir amb independència de qui hi participi, i ha destacat que totes les persones són iguals davant la llei.

Ha afegit que, "malgrat les dificultats d'una denúncia d'aquestes característiques", són fets greus i la presumpta responsabilitat és del rei emèrit, però també d'altres persones que no compten amb la inviolabilitat amb que sí compta Joan Carles I, segons Torra.

"Per les informacions que van apareixent, s'està parlant d'un llarg període de temps en què s'haurien comès aquests presumptes fets i d'ingents quantitats de diners", afirma.

Contador

el més llegit

 1. 1

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 2. 2

  El Govern estudiarà personar-se pel cas 3% "si hi ha hagut algun perjudici per a la Generalitat"

 3. 3

  Regne Unit.- Mor el premi Nobel de la Pau John Hume

 4. 4

  Mor un motorista de 19 anys en un accident a Sant Jaume dels Domenys (Tarragona)

 5. 5

  El Banc Europeu d'Inversions destinarà 95 milions a projectes d'acció climàtica a Barcelona