AMP.- Torra denuncia a Lozano per un informe d'Espanya Global sobre el procés sobiranista

Publicat 10/10/2019 22:34:00CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

El president creu que el document "criminalitza el moviment independentista"

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest dijous una denúncia contra la secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, per la publicació de l'informe 'La Realitat sobre el Procés Sobiranista' en considerar que el document "atempta directament contra la presumpció d'innocència".

En un escrit a la Fiscalia de Barcelona recollit per Europa Press, Torra considera que Lozano pot haver comès suposats delictes de prevaricació, calúmnia i obstrucció a l'administració de justícia.

El president ha indicat en la denúncia que l'informe "no és merament descriptiu i objectiu, sinó que inclou nombroses opinions subjectives sobre els fets que van succeir a Catalunya l'1 d'octubre de 2017, que vulneren les presumpció d'innocència de les persones que estan actualment investigades, encausades o pendents de sentència per aquells fets i que perjudiquen la imatge de Catalunya a nivell internacional".

Ha afegit que l'informe presumptament vulnera la directiva europea sobre presumpció d'innocència i "pot suposar una interferència en el Poder Judicial ja que criminalitza el moviment independentista abans que s'hagi dictat sentència pel Tribunal Suprem" (TS).

El document, publicat a mitjans d'agost, havia de ser "una guia dirigida als representants diplomàtics a l'exterior, si bé també va ser objecte de difusió entre corresponsals, periodistes i interlocutors internacionals, incloent-hi els mitjans de comunicació", segons la denúncia de Torra.

Entre els exemples citats en la denúncia, s'esmenta un subapartat titulat 'Fets constitutius de delicte' amb una descripció de fets que l'informe "qualifica com indubtablement delictius i els atribueix directament a les persones processades" pel TS.

L'escrit de Torra també assenyala que l'informe "prejutja els fets ocorreguts a la Conselleria d'Economia en data 20 de setembre de 2017, que qualifica com a actuacions d'assetjament al personal judicial i d'altercats; o bé prejutja fets atribuint-los el caràcter de supòsits de violència contra la policia en data d'1 d'octubre de 2017".