Actualitzat 06/05/2014 18:16

El TC declara inconstitucional l'euro per recepta cinc mesos després de suspendre'l

Euro Por Receta. Receta. Recetas.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat aquest dimarts inconstitucional l'euro per recepta aplicat per la Generalitat, després del recurs presentat pel Govern espanyol el desembre del 2012 i que va suposar la suspensió cautelar del gravamen.

El Govern espanyol va al·legar llavors que les comunitats autònomes no poden incidir en la fixació de preus de productes sanitaris, tal com estableix la Constitució en el seu article 149, tot i que aquest recurs va arribar després que la Comunitat de Madrid anunciés la seva intenció de fixar una taxa semblant i quan portava gairebé set mesos aplicant-se a Catalunya, amb una recaptació de 45,7 milions d'euros.

El TC fixa així que, en matèria de sanitat, "el règim de sosteniment econòmic forma part de la competència bàsica de l'Estat" i, de fet, és l'Estat el que ha de garantir en tot el territori espanyol el nivell mínim dels serveis públics, han precisat a Europa Press fonts jurídiques.

L'Alt Tribunal fixa així que el Sistema Nacional de Salut és "únic" i el seu finançament es fa amb càrrec al Fons de Garantia de Serveis Públics, un fons solidari que busca assegurar que totes les comunitats autònomes reben els mateixos recursos, per la qual cosa l'euro per recepta altera el model i penalitza els catalans, tenint en compte que el pagament és una condició per dispensar fàrmacs.

El Parlament va sol·licitar el febrer del 2013 tornar a cobrar la taxa de manera immediata, al·legant que la seva suspensió --decretada al costat de la de les taxes judicials, que el TC sí ha considerat finalment legals-- comprometia els compromisos financers de Catalunya i Espanya i aquest no era "el millor missatge que llançar a les mercats i les institucions europees".

Alhora, ha defensat que el batejat pel Govern com a 'tiquet moderador' permetia racionalitzar la petició de medicaments de la població i que l'euro no gravava els productes farmacèutics ni alterava el seu preu, pel que suprimir-lo anava a produir "perjudicis irreparables d'impossible o difícil reparació".

El maig del mateix any, tot i això, el TC va decidir mantenir la suspensió, a l'apreciar que la taxa perjudicava la igualtat dels espanyols perquè gravava "dues vegades" l'adquisició de medicaments a Catalunya.

45,7 MILIONS

La Generalitat va recaptar 45,7 milions d'euros amb el cobrament de l'euro per recepta des de la seva implantació el 23 de juny del 2012 fins a la seva suspensió el 15 de gener del 2013, tot i que ha xifrat en 198 milions el cost de suprimir aquesta taxa, tenint en compte que més enllà de la recaptació directa preveia estalvis superiors als 100 milions.

La taxa es va dissenyar amb un límit màxim per persona per evitar penalitzacions als malalts crònics, tot i que les dades demostren que el 5,5% de la població que més fàrmacs consumeix va aportar fins al 32% d'allò recaptat, i això tot i que fins a 125.000 persones han estat excloses del pagament de l'impost per considerar-se vulnerables.

L'euro per recepta va generar també queixes entre alguns sindicats i usuaris de la sanitat, que van organitzar campanyes de protesta pel que van considerar una barrera a l'accés als fàrmacs, i fins a 40.000 pacients --unes 6.000 receptes al mes-- es van negar a pagar l'euro durant el temps que va estar en vigor, el 0,08% de les receptes que es van prescriure.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés