Publicat 06/03/2015 15:21

El TC anul·la diversos articles de la llei del Síndic de Greuges per envair competències

Rafael Ribó.
EUROPA PRESS

Rebutja donar-li competències en relacions internacionals i limitar el Defensor del Poble

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat alguns articles de la llei del Parlament que regula la figura del Síndic de Greuges perquè considera que "envaeixen competències exclusives de l'Estat" per atribuir a aquesta figura competències en matèria de relacions internacionals i per limitar el paper del Defensor del Poble a Catalunya.

Ho ha fet en estimar parcialment un recurs d'inconstitucionalitat que el Defensor del Poble va presentar contra aquesta llei perquè atorgava al Síndic el "caràcter exclusiu" del control de l'activitat administrativa autonòmica i de l'administració local, segons la sentència recollida per Europa Press.

En la seva resolució, el Constitucional es remet a les sentències que ja va resoldre després dels recursos contra l'Estatut en les quals confirma que aquesta exclusivitat concedida al Síndic a Catalunya és contrària a la Constitució perquè impedeix l'actuació del Defensor del Poble en relació amb l'Administració catalana.

"La garantia extrajudicial pròpia del Defensor del Poble no pot limitar-se en el seu abast a la supervisió de l'Administració central de l'Estat, sinó que ha de comprendre a qualssevol administracions públiques", ha conclòs llavors el TC.

Sí veu acord a la Carta Magna que el Síndic supervisi l'activitat de les administracions locals de Catalunya, però sempre que l'esmentada supervisió no es consideri "exclusiva ni excloent de la supervisió del Defensor del Poble".

El recurs també afecta l'atribució que la llei del Parlament concedeix al Síndic d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes Cruels, Inhumans o Degradants, i que ara el TC declara inconstitucional per "envair la competència que, en matèria de relacions internacionals, la Constitució atribueix en exclusiva a l'Estat".

La sentència sosté que, tot i que totes les activitats amb projecció exterior no constitueixen matèria de relacions internacionals, hi ha actuacions que, en tot cas, "han de quedar fora de l'activitat amb projecció exterior de les comunitats autònomes".

AUTORITAT PER A LA PREVENCIÓ DE LA TORTURA

"Les activitats amb projecció exterior que poden dur a terme les comunitats autònomes han d'entendre's limitades a les que no impliquin l'exercici d'un 'ius contrahendi' (celebració de tractats), no originin obligacions immediates i actuals davant dels poders públics estrangers, no incideixin en la política exterior de l'Estat i no generin responsabilitat d'aquest front a Estats estrangers inter o supranacionals", valora la resolució.

La creació d'una Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants no és compatible amb la Constitució a l'envair competències exclusives estatals: "Només l'Estat ostenta la competència per designar els mecanismes nacionals de prevenció que estableix el Protocol".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés