Publicat 26/8/2020 16:39:51 +02:00CET

AMP.- Sindicat d'Estudiants anuncia una vaga a nivell estatal els dies 16, 17 i 18 de setembre

ÀUDIO: Enllaç a arxiu d'àudio disponible al final del text. Demana a Iglesias i als ministres de Podemos que surti públicament a defensar l'escola pública de la "inacció" de Celaá

MADRID, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat d'Estudiants ha convocat vaga en tota Espanya els dies 16, 17 i 18 de setembre en protesta per les condicions amb les quals s'iniciarà el proper curs escolar 2020-2021, marcat pel Covid-19.

La secretària general del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, ha realitzat aquest anunci davant la porta de la seu del Ministeri d'Educació a Madrid, fins on ha acudit per recolzar una iniciativa que ha recollit més de 230.000 signatures per exigir al departament que dirigeix Isabel Celaá una "tornada segura" dels menors a les aules espanyoles.

Latorre ha explicat als mitjans que estan "sorpresos" pel comportament de la ministra. En concret, el fet que "a uns 15 dies d'iniciar el curs escolar, encara no hagi pres ni una sola mesura que garanteixi una tornada a les aules segura i digna". Al seu parer, Celaá s'ha passat "cinc mesos de braços creuats", mentre famílies, docents i alumnes esperen "desesperats" l'inici d'un curs que serà "totalment caòtic".

"La única cosa que han dit és que cal portar mascarilla i això no és cap solució a aquesta situació" i que "el curs podrà ser semipresencial", ha lamentat Latorre, abans d'exigir a Educació altres mesures que ells mateixos reivindiquen, com la baixada de ràtios a les aules, la contractació de 165.000 professors o plans de reforç en la neteja dels col·legis. Per al sindicat, el necessari seria "un pla unificat" en tot el país i no "repetir el desastre que van suposar les classes online" del confinament que "van apartar del sistema a milers d'estudiants".

Sense un lideratge del Govern central en aquesta matèria, explica Latorre, s'"aprofundeix el fracàs escolar" i es permet a la dreta que "faci i desfaci a pler" i "aprofiti la situació per aprofundir en la privatització i les retallades a l'escola pública", com, segons ha explicat Latorre als mitjans, ja estan veient a Euskadi i la Comunitat de Madrid.

DEMANEN UN PLA DE RESCAT A LA PÚBLICA

En aquest sentit, ha cridat a defensar l'escola pública, com el model que "més ha patit" en els últims anys. En la seva intervenció, ha demanat un pla de rescat a aquest model, que passi per "una inversió del 7% del PIB" i "una partida extraordinària de 100.000 milions", és a dir, "el mateix que se li ha regalat a l'Ibex". Latorre proposa que, en el cas que no hi hagi aquesta inversió, s'apliqui "un impost a les grans fortunes" que permeti "rescatar" a la pública.

Per al Sindicat d'Estudiants seria "important", en aquest sentit, que "els ministres d'Unidas Podemos" i, especialment, el vicepresident segon Pablo Iglesias, surtin "públicament" a defensar aquest model d'escola i la situació que estan vivint els estudiants. "Han de col·locar-se al nostre costat", ha apuntat.

Finalment, ha demanat que es deixi enrere la campanya de criminalització que aquest estiu s'ha llançat contra els joves. Latorre ha denunciat que se'ls ha culpabilitzat dels brots i se'ls ha cridat "irresponsables", acusant-los de no voler tornar a les classes. "És tot el contrari", ha advertit la secretària general del sindicat.

Les mateixes propostes que el sindicat d'estudiants ha realitzat aquest dimecres STEs-Intersindical, encara que posa el focus en "la falta de previsió d'algunes conselleries d'Educació". A través d'un comunicat denuncia una volta a les classes "que sembla més un 'el mateix d'abans, però amb mascareta', que un pla seriós de tornada a les aules amb garanties sanitàries suficients, similars a les que es duen a terme en espais públics o de treball".

"La tornada als centres educatius de manera presencial és l'objectiu, però amb seguretat per a tota la comunitat educativa" adverteixen des de STEs-Intersindical. A més de la baixada de ràtios i una major inversió per a la contractació de professors, STEs-i demana també proves PCR i serològiques per a la comunitat educativa, protocols específics per a persones vulnerables, resoldre els problemes de conciliació, una major dotació tecnològica o l'optimització d'espais.

---------------------

Contingut multimèdia:

Àudio: EducacionFirmasT2

Durada: 07:32

Url de descàrrega: https://audio.europapress.es/auth?v=510044&p=1&t=eyjuyw1lawq...

Contador