Publicat 09/04/2014 12:45

El sector de la construcció demana a les administracions invertir 7.200 milions fins el 2016

Alfredo Cabeza, F.Boixadós, José García y Joaquín Osorio
EUROPA PRESS

Reclama en un manifest millores reguladores i incentius per a la rehabilitació

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

Patronals i sindicats de la construcció a Catalunya han demanat aquest dimecres a les administracions catalanes i estatals en un manifest que inverteixin un total de 7.200 milions d'euros entre aquest any i el 2016 per frenar la crisi al sector, la producció del qual ha caigut un 66% en els últims quatre anys i es preveu que ho faci entre un 6% i 7% aquest any.

Així ho han reclamat en roda de premsa a Barcelona el president de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, Francesc Boixadós; el del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques, Joaquín Osorio, i els secretaris generals de Fecoma-CC.OO., Alfredo Cabeza, i de MCA-UGT, José García, que han estimat les inversions necessàries en 1.800 milions d'euros aquest any, 2.400 el següent i 3.000 el 2016.

Boixadós ha fet una crida a prioritzar obres estratègiques "amb un retorn econòmic i social altíssim" --com la L9 i el Corredor Mediterrani-- perquè considera que falten moltes infraestructures perquè Catalunya sigui competitiva, i que cap sector genera tants llocs de feina per milió d'euros gastat com el de la construcció, i Osorio ha reivindicat facilitar negocis com el de la rehabilitació amb mesures fiscals, administratives, reguladores i de finançament.

El manifest 'Sortir de la crisi amb la construcció', signat per 16 entitats i que buscaran abordar amb la Generalitat, la Delegació del Govern a Catalunya, ens locals i les diverses forces al Parlament, estima que la inversió pública que reclamen per a aquest any pot generar 27.414 llocs de feina i un retorn fiscal de 1.116 milions d'euros; xifres que ascendeixen a 36.552 llocs de feina i 1.488 milions el que ve, i a 45.690 i 1.869, respectivament, el 2016.

ALTRES MESURES

Osorio ha defensat que les administracions també poden ajudar amb regulacions i incentius centrats, per exemple, a combatre l'economia submergida; adaptar les licitacions perquè empreses especialitzades en la producció no quedin expulsades dels concursos, i promoure la rehabilitació d'edificis, un "motor importantíssim de futur per a la creació de llocs de feina", amb ajudes i finançament per a les comunitats de propietaris.

"No és només una qüestió de producció, sinó que hi ha pèrdua del teixit constructor català", incloses empreses especialistes de volada internacional i generacions d'experiència, ha afirmat Osorio, que ha alertat sobre el risc de destecnificació de les companyies, davant la impossibilitat de formar els joves i de renovar maquinària.

Cabeza (Fecoma-CCOO) ha reclamat una reorientació de recursos disponibles i un "rescat al sector productiu" de la construcció per la seva capacitat d'arrossegament d'altres activitats econòmiques, i García (MCA-UGT) ha advocat per crear un mercat de treball sostenible, regular i estable en aquest àmbit.

Preguntat sobre l'impagament de les administracions, Boixadós ha precisat que el deute --que no ha quantificat-- ha quedat "prou constret" gràcies al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), i ha exigit que els comptes es paguin quan toca i per ordre d'antiguitat, i que la inversió pública en obres estratègiques es consideri un actiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés