Publicat 16/10/2019 22:29:52 +02:00CET

AMP.- Sánchez exigeix a Torra una condemna taxativa de la violència i defensa la moderació de l'Estat com a fortalesa

El president del Govern, Pedro Sánchez, realitza una intervenció en el Palau de la Moncloa, a Madrid (Espanya) a 16 d'octubre de 2019.
Ricardo Rubio - Europa Press

Assenyala que el Govern comença a saber qui està darrere de Tsunami Democràtic

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha exigit al president de la Generalitat, Quim Torra, i a tots els membres del Govern una condemna "sense excuses" i amb la "màxima claredat" de l'ús de la violència a Catalunya perquè "cap governant pot camuflar el seu fracàs després de cortines de fum i de foc".

En una roda de premsa en el Palau de la Moncloa, ha justificat que l'Executiu actuï amb "moderació" a l'hora de respondre a les protestes independentistes contra la sentència del 'procés'. "L'única esperança dels grups violents és que cometem errors, veure'ns exaltats i dividits, que caiguem en les seves provocacions i alimentem una espiral violenta", ha exposat, per la qual cosa han de trobar-los "fermes, serens i units".

Sánchez ha informat que des del dijous passat el Govern va activar un comitè de coordinació compost per representants de Presidència del Govern, els ministeris d'Interior, Exteriors, Defensa, Justícia, Economia, Hisenda i Foment i el Centre Nacional d'Intel·ligència, per donar informació i assessorament a la Presidència del Govern en relació amb el sorgiment de possibles altercats en protesta per la sentència del 'procés'. Des del cap de setmana, aquest comitè es troba en "alerta".

Per tant, i davant les crítiques de "imprevisió" que ha rebut del líder del PP, Pablo Casado, i de falta d'actuació per part de Ciudadanos, Sánchez ha defensat que en l'Executiu hi ha "planificació i acció". Però ha reivindicat "la moderació" com "una altra forma de fortalesa".

També ha avançat que el Govern "comença a saber exactament qui està darrere" de la plataforma Tsunami Democràtic, però ha refusat donar més detalls sobre aquest tema fins a no explicar "amb tota la informació" que els permeti actuar contra aquesta plataforma. Malgrat que se li ha preguntat expressament per això, ha evitat aclarir si el Govern disposa d'informació que permeti vincular a Torra amb els grups que estan provocant actes violents a Catalunya.

Tampoc ha dit res sobre la participació de Torra en un tall de carretera aquest dijous, limitant-se a exigir al president de la Generalitat i a tots els membres del Govern una condemna "taxativa" de la violència. Sí ha opinat que Torra ni tan sols està governant "per a la majoria minoritària d'independentistes a Catalunya sinó cada vegada més per a un radicalisme".

Així i tot, ha incidit que el Govern es disposa a "modular" la seva resposta als desafiaments que l'independentisme plantegi a l'Estat "en funció de quin sigui l'actitud i decisions que prenguin els responsables polítics institucionals en la Generalitat de Catalunya".

I ha garantit que "els grups violents organitzats i, en general, els qui aspiren a fer fallida les lleis democràtiques no van a aconseguir el seu propòsit". Malgrat les "imatges dramàtiques" que tothom està veient a Catalunya "la convivència i la tranquil·litat serà restaurada" i serà en part gràcies a la cooperació entre els diferents cossos de seguretat, Mossos d'Esquadra inclosos, ha promès.