Actualitzat 14/9/2018 18:02:16 CET

La Sala d'Apel·lació de l'AN rebaixa a 9 mesos la condemna del raper Hasel per enaltir el terrorisme

Confirma que va cometre el delicte, però aplica el mínim legal perquè els seus tuits no suposen un "risc real" per a les persones

MADRID, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha rebaixat la condemna de dos anys i un dia de presó per la qual va ser sentenciat el raper Pablo Hasel a 9 mesos i un dia de presó, en entendre que si bé va cometre el delicte d'enaltiment de terrorisme i injúries i calúmnies contra la Corona i les Institucions de l'Estat, s'ha d'aplicar el mínim legal perquè els seus missatges no suposen un "risc real" per a les persones. Té antecedents, així que podria entrar a la presó, com ell mateix ha reconegut a Twitter.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Eloy Velasco, fa referència a la condemna que va imposar la Secció Primera de la Sala penal de l'Audiència Nacional sobre Pablo Rivadulla --així es diu en realitat--, el passat mes de març, dos anys i un dia de presó per uns missatges a la xarxa social Twitter que constituïen una "actuació conjunta dirigida contra l'Autoritat de l'Estat" i al·ludien a "la necessitat d'anar més enllà en un comportament violent fins i tot amb la utilització del terrorisme".

Per a la Sala d'Apel·lació, si bé els tuits d'Hasel no encaixen dins de la llibertat d'expressió o la creació artística perquè traspuen violència i suposen una banalització del terrorisme, ho enalteix i ho justifica, considerant la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Europeu de Drets Humans, concorren causes que atenuen la seva responsabilitat penal i que permeten aplicar-li la mínima pena.

En concret, la sentència apunta que Hasel ha enaltit a terroristes concrets d'una organització criminal que porta un temps important sense realitzar accions terroristes i per tant, "la possibilitat de posada en perill que la mateixa es reavivi per obra de la influència del recurrent, serà menor".

També valora la Sala que malgrat ser reincident, perquè ja va ser condemnat a dos anys de presó per enaltir el terrorisme en les seves cançons en una sentència confirmada pel Tribunal Suprem al març de 2015, "objectivament les expressions incitants" que ha emès Hasel "en aquesta ocasió, estan més moderades i són menys explícites" que les de llavors.

Considera a més, que alguns dels missatges analitzats es van publicar abans de la reforma del Codi Penal de 2015 que va agreujar les conductes jutjades, la qual cosa, sumat als arguments anteriors, porta als magistrats a aplicar l'article 574 bis 4º del Codi Penal que permet atenuar les penes per terrorisme en virtut del principi de proporcionalitat.

Així, rebaixa dos graus la pena a Hasel, fixant-la en la mínima possible tenint en compte els seus antecedents, 9 mesos i un dia de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme per missatges en els quals cita com a referents a membres de les bandes terroristes ETA i Grapo, de forma laudatòria. Arriba a afirmar a la xarxa que una integrant d'aquesta última banda va ser "exterminada" per l'Estat i assenyala que la Policia "assassina amb total impunitat" a Espanya i és "enemiga de la democràcia".

ATACS A LA CORONA I LA POLICIA

Sobre el delicte d'injúries i calúmnies contra les Institucions de l'Estat i la Corona, pel qual també va ser condemnat Hasel, la Sala afirma que en els seus missatges, barreja fets històrics uns altres mai acreditats en seu judicial amb intencions espúries, tractant de justificar termes exclusivament vexatoris i injuriants amb els quals es refereix, entre d'altres, a la Policia.

De fet, la sentència apunta que els missatges que fa sobre els cossos policials i la Corona "clarament parteixen del prejudici d'odi que simplement tracta d'inocular l'acusat en els lectors afins dels seus tuits, mitjançant la tècnica del contrast dels bons oprimits i els mals opressors, establint generalitzacions maniquees i exageracions sorrudes que traspuen violència".

En la mateixa línia, els magistrats assenyalen que en aquests tuits, hi ha actes concrets de suport al fet que s'usi la violència contra les forces policials i el rei, incitant a actuar contra ells pel que "posen en risc la seva integritat i que van, en conseqüència, més enllà de les meres expressions".

A més dels tuits sobre terroristes i crítiques als cossos policials, consta un vídeo que Hasel va publicar en el seu compte de Youtube en el qual el cap del rei Felip VI emergeix del del seu pare, el rei emèrit, i aquest, al seu torn, del del dictador Francisco Franco. De fons, una cançó de la seva autoria en la qual parla de Juan Carlos "el bobón" i qualifica al monarca retirat "borratxo tirà" i "mafiós", per afirmar que "la història no perdona ni l'escòria amb corona".

Malgrat la rebaixa de la pena, el raper podria entrar a la presó atès que ja té antecedents per delictes similars. El propi Hasel ha comentat aquest punt al seu compte de Twitter: "Bon truc de l'Audiència Nazi-onal difondre als mitjans que no entraré a la presó, ocultant els 2 anys als quals em van condemnar pel mateix que se sumen i sí entro. Així volen frenar l'escàndol i la solidaritat".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.