Actualitzat 11/06/2014 10:12

PP, PSOE, UPyD i CiU avalen el tràmit exprés de la llei d'abdicació al Congrés

El Rey y el Príncipe de Asturias presiden la celebración
EUROPA PRESS

Els majoritaris desqualifiquen els arguments d'IU-ICV-CHA que els acusen de "robar el debat" i "debilitar la democràcia"

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

El PP, el PSOE, UPyD i CiU han donat suport en el Ple del Congrés a la tramitació 'exprés' de la Llei que regula l'abdicació de Joan Carles I i que obre la porta a la proclamació de Felip de Borbó i Grècia com a nou Rei d'Espanya.

Aquesta tramitació consisteix al procediment d'urgència que ha demanat el Govern espanyol, que suposa escurçar tots els terminis parlamentaris, i l'aprovació en lectura única, és a dir, acumular tots els debats en una sola sessió del Ple del Congrés.

En contra d'aquesta tramitació s'han pronunciat Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i part del Grup Mixt, mentre que el PNB ha optat per l'abstenció.

Per fixar la seva oposició a la tramitació ultraràpida només ha pujat a la tribuna un representant de l'Esquerra Plural, ja que part dels membres del Grup Mixt, que també han censurat aquest punt, han optat per no utilitzar el seu torn de paraula en aquest debat procedimental per tenir més temps en el relatiu al contingut de la llei.

ESCARAPEL·LA REPUBLICANA EN LA SOLAPA

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, que lluïa una escarapel·la republicana en la solapa com tots els seus companys de grup parlamentari insígnia republicana ha defensat que no existeixen "raons legals" per "imposar" un procediment excepcional a aquesta norma "impedint un debat en condicions sobre la mateixa" i la votació separada de les esmenes plantejades per algunes formacions, més tenint en compte que els dos grups majoritaris han tingut 36 anys per fer una llei que reguli la successió i l'estatus del Rei sortint i no ho han fet.

Segons la seva opinió, PP i PSOE s'estan "acostumant perillosament" a restringir el debat parlamentari per la seva "dependència política del debat exprés". "Estan instal·lats en un perillós teorema polític que debilita la democràcia perquè, quanta més transcendència té una llei, hi ha menys debat", ha protestat, acusant-los també de patir un "pànic patològic a la ciutadania".

Alhora, ha reprotxat als dos principals partits que pretenguin que el Congrés "s'automutili" en les seves funcions legislatives i es limiti "a aixecar acta i prendre nota que el pilot automàtic del sistema bipartidista funciona".

EL PILOT AUTOMÀTIC DEL BIPARTIDISME

"Des de l'autoritat moral que ens dóna que fa 35 anys vam anteposar la defensa de la democràcia a les nostres conviccions polítiques, els diem que el consens constitucional de llavors no pot ser la coartada per impedir-nos el dret a debatre i a decidir avui", ha proclamat Coscubiela, al referir-se al que ha batejat com a "segon capítol de la segona restauració borbònica".

Tots els arguments esgrimits per Coscubiela han estat desqualificats per PP i PSOE, els dos únics grups que han defensat verbalment a l'hemicicle la tramitació per urgència i en lectura única del projecte de llei d'abdicació, un procediment que també va comptar amb l'aquiescència d'Unió, Progrés i Democràcia i de CiU.

ARGUMENTS "PELEGRINS" I "SENSE SENTIT"

"Pelegrins i de conveniència", així ha definit els arguments de l'Esquerra Plural el secretari general del grup popular, José Antonio Bermúdez de Castro, qui ha negat que s'hagi "robat el debat" ha defensat que els grups han tingut temps suficient per presentar les seves esmenes i ha acusat Coscubiela de pretendre confondre "agilitat amb precipitació".

Així, ha emfatitzat que l'elegit és el procediment més adequat, que aquest "no és excepcional ni estrany" perquè s'ha utilitzat moltes vegades en totes les legislatures, i que s'està aplicant respectant escrupolosament els requisits exigits pel Reglament del Congrés i el Tribunal Constitucional.

"Algú pot argumentar sense rubor que una llei d'article únic, amb dos apartats i una disposició, té una gran complexitat tècnica i no pot tramitar-se en lectura única?", ha preguntat, i alhora ha remarcat que l'interès general no justifica "demores o retards" en el compliment del mandat constitucional i que el PP ha actuat "per convicció, responsabilitat i sentit d'Estat".

En nom del PSOE, el seu portaveu, Soraya Rodríguez, també ha desdenyat la tesi de l'Esquerra Plural al signar que els seus arguments "no tenen cap sentit ni cap significat" i ha destacat que tant la senzillesa del projecte de llei com la seva naturalesa --donar efectivitat a l'acte personalíssim del Rei d'abdicar-- aconsellaven que es tramités per urgència i en un únic debat al ple.

"Es tracta d'una llei procedimental i necessària perquè l'abdicació tingui eficàcia jurídica", ha detallat, incidint que "no és una llei de successió, sense una llei-acte per donar validesa a l'acció de l'abdicació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés