Actualitzat 09/05/2014 14:17

Rajoy, Mas i Rubalcalba tornaran a reunir-se amb l'empresariat català en el Cercle d'Economia

Antón Costas, pte.Del Círculo de Economía
EUROPA PRESS

Antón Costas creu que fa falta temps per a un acostament Mas-Rajoy

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; el de la Generalitat, Artur Mas; el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, i el líder de l'oposició i del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, acudiran a la XXX Reunió del Cercle d'Economia que congregarà bona part de l'empresariat català, que tindrà lloc a Sitges (Barcelona) el 29, 30 i 31 de maig, com van fer en les dues edicions anteriors.

Com és tradicional, Mas inaugurarà les jornades --Rajoy les clausurarà, per la qual cosa no coincidiran--, i també hi assistiran ponents de l'àmbit empresarial i acadèmic, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el president del Cercle, Antón Costas.

La trobada 'Guanyar el futur. Propostes per enfortir la indústria, el creixement i l'ocupació' reunirà els principals líders polítics dels governs central i català pocs dies després de les eleccions europees del diumenge anterior, 25 de maig.

Mas i Rajoy tampoc coincidiran amb Rubalcaba, que hi participarà el dia central, dijous, en debat amb el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, i el president del Cercle sobre propostes de reforma de la democràcia espanyola.

Costes ha dit que moltes vegades s'associa la paraula reforma a canviar les coses de dalt a baix, però no té per què ser així: "Quan en el Cercle parlem de reformar el marc Constitucional, diem que canviant cosetes petites es pot millorar molt", i ha repetit la seva fórmula per aconseguir-ho: combinar diàleg, temps i paciència.

L'IMPOSSIBLE I LA MELANCOLIA

El Cercle no ha proposat a la Generalitat i la Moncloa una trobada Mas-Rajoy, i, preguntat sobre això, Costas ha respost: "Obstinar-se en coses impossibles produeix melancolia, i no volem contribuir en la melancolia. Això ja arribarà; estic segur que això arribarà, perquè la política té això com a funció".

Amb tot, ha augurat que farà falta més temps, ja que només fa poc més d'un any que s'ha concretat el debat de la independència i hi ha hagut eleccions catalanes, i ha rebutjat que els polítics estiguin utilitzant els empresaris com a moneda de canvi en aquest debat actualment "enrocat", sinó que cadascú juga el paper que considera oportú.

De Guindos sí que com a mínim es creuarà amb Mas, ja que participarà després de la inauguració per parlar d''Economia espanyola i construcció europea: perspectives 2014 i més enllà'.

Altres sessions donaran protagonisme a Europa, amb debats sobre perspectives econòmiques i sobre el futur de la UE després de les europees; aquest últim, amb el vicepresident de la CE, Joaquín Almunia; l'exprimer ministre italià Enrico Letta; l'exministre espanyol Josep Piqué, i la presidenta del Cercle d'Empresaris, Mónica de Oriol.

Costas ha recordat que el Cercle vol contribuir en el debat europeu i ha lamentat que "les institucions europees fallin, i cal redissenyar-les"; que gran part del risc de deflació a Europa respon a aquests errors, i que, malgrat els signes de recuperació, també hi ha debilitats i riscos en l'economia europea i mundial.

D'altra banda, Costas ha advocat per potenciar l'educació com a "coneixement útil" a través de la formació professional, i també ha insistit a reindustrialitzar l'economia, en sentit ampli: per això hi haurà sessions sobre com fer que l'economia espanyola funcioni i creï ocupació --amb el president de la CEOE, Joan Rosell-- i sobre propostes per reindustrialitzar l'economia --amb el director general d'Educació i Cultura de la CE, Xavier Prats, entre d'altres.

Una altra sessió tractarà sobre com millorar la capitalització i finançament de les empreses --amb el director general de CaixaBank, Juan Antonio Alcázar, entre d'altres--, i n'hi haurà una altra sobre noves tecnologies i el seu paper per emprendre i créixer, amb el vicepresident de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), Israel Ruiz, com un dels quatre ponents.

També hi haurà una sessió sobre propostes per millorar el funcionament institucional amb acadèmics i juristes, i una altra sobre l'energia al segle XXI i les seves conseqüències econòmiques i geopolítiques, en què parlarà el president de Repsol, Antoni Brufau.

No hi haurà gaire més empresaris que ponents, tot i que sí com a moderadors, després de ser membres del Cercle d'Economia: alguns exemples de presidents de sessió són els dels presidents de Puig, Marc Puig; Hotusa, Amancio López; i Agrolimen, Artur Carulla.

Com a empresaris ponents, destaquen la presidenta de Siemens, Rosa García; la directora general d'Indra, Emma Fernández; el conseller i director general de Grup Miquel y Costas, Jordi Mercader; i el president del Grup TCB, Andreu Soldevila.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés