Publicat 27/01/2014 16:54

Pere Navarro descarta un congrés extraordinari perquè la direcció del PSC està "legitimada"

Pere Navarro i Esperança Esteve (PSC)
EUROPA PRESS

Acusa els díscols de trencar el compromís electoral aconseguit quan es van configurar les llistes

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha descartat aquest dilluns un congrés extraordinari del partit perquè la direcció "està legitimada" malgrat la crisi oberta després que els diputats del Parlament Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura trenquessin la disciplina de vot sobre la consulta d'autodeterminació.

En la seva primera roda de premsa d'ençà que va començar la crisi el 16 de gener i després d'una executiva intensa que n'ha endarrerit la compareixença 50 minuts, ha reconegut que se li ha demanat en alguna ocasió de fer un congrés extraordinari, però ho ha descartat: "No hi ha dubtes sobre la legitimitat del primer secretari i de la direcció".

"Ningú m'ha demanat que ho deixi", ha afirmat Navarro, que també ha rebutjat la celebració d'un congrés perquè considera que són suficients les convencions i conferències que farà el PSC per actualitzar la línia política del partit en aspectes com alternatives econòmiques, qualitat democràtica i model territorial.

Els dos diputats crítics que formaven part de la direcció del PSC --Joan Ignasi Elena i Marina Geli-- ja no han participat aquest dilluns a la reunió de l'executiva, després que la Comissió de Garanties del partit els suspengués cautelarment dels càrrecs orgànics mentre prenia una decisió sobre el seu cas.

Navarro ha deixat en mans de la Comissió de Garanties del PSC la decisió definitiva sobre que els tres diputats --Elena, Geli i Núria Ventura-- desobeïssin el mandat del Consell Nacional del partit, i ha assegurat que l'executiva no "interferirà" en la seva feina.

Per aquesta raó, ha rebutjat pronunciar-se sobre si havien de ser expulsats del partit, però sí que els ha acusat d'incomplir el compromís electoral a què van arribar amb ell quan es van confeccionar les llistes el 2012 i quan van garantir, segons ha dit, que seguirien en la línia política del partit i acatarien el resultat dels debats democràtics que es fessin.

"Jo sé el compromís al qual vam arribar la nit que vam confeccionar les llistes electorals", ha explicat Navarro, que ha afegit que es va buscar que fossin plurals a canvi que tots acceptessin seguir el full de ruta que fixés el partit en el debat sobre la consulta, cosa que, segons ha dit, no s'ha complert.

Ha defensat també que la votació al parlament català va respondre als criteris aprovats en el partit sobre la seva actitud davant del procés sobiranista: que la consulta sigui legal i acordada; advocar per una reforma de la Constitució en sentit federal, i no fer de comparsa dels partits que "busquen la confrontació".

Tot i això, ha advocat perquè el procés de la presa de decisió de la Comissió de Garanties sigui "absolutament net i transparent", i s'ha compromès a respectar la decisió que prenguin els seus membres una vegada hagin escoltat totes les parts.

"RESPECTE MUTU"

Malgrat la longitud de la reunió de l'executiva, Navarro ha negat que hagi estat una trobada tensa, i ha explicat que tots els qui s'han posicionat sobre la crisi oberta en el PSC ho han fet en un "ambient de respecte mutu".

A més de les baixes cautelars d'Elena i Geli, tampoc han participat ja en aquesta executiva Laia Bonet i Rocío Martínez-Sampere, que la van abandonar arran del debat sobre què havien de votar els diputats del PSC al parlament sobre la petició al Congrés de traspassar a la Generalitat la competència per convocar referèndums.

Amb aquesta decisió, totes dues van convertir en definitiva una baixa que havia de ser temporal per la participació a les primàries del PSC de Barcelona, contesa que ha portat també al fins ara portaveu del partit Jaume Collboni a deixar els càrrecs orgànics i el seu lloc en l'executiva, tot i que en el seu cas només mentre duri el procés.

Ara les principals veus crítiques que resten a l'executiva del partit són l'alcalde de Lleida, Àngel Ros --que deixa l'escó al parlament per discrepàncies amb la direcció--, a més de Jordi del Río, Jordina Freixenet i Daniel Font.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés