El Parlament rebutja la inhabilitació de Torra i el ratifica com a president

Actualitzat 4/1/2020 22:47:12 CET
El vicepresident i el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Quim Torra, somriuen en els seus escons durant un ple extraordinari convocat després de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar a Torra
Pau Venteo - Europa Press

Exigeix "la fi de la repressió, el reconeixement del dret a l'autodeterminació"

BARCELONA, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dissabte una proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que "pretén inhabilitar" el president de la Generalitat, Quim Torra, demana fer tots els recursos judicials oportuns i ratifica Torra al capdavant de la Presidència de Catalunya.

El punt de la resolució que "ratifica com a diputat del Parlament i president de la Generalitat" a Quim Torra ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, els vots en contra de PSC i PP, i l'abstenció dels comuns, mentre que els diputats de Cs no han votat i han aixecat les mans per escenificar-ho.

El text aprovat exigeix "la fi de la repressió, el reconeixement del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya, l'amnistia dels presos, el lliure retorn dels exiliats i la plena garantia en l'exercici i la defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya, i la necessitat d'impulsar un Acord Nacional per defensar-ho".

Gemma Geis (JxCat) ha reivindicat que la defensa de la Presidència de la Generalitat és una "qüestió de radicalitat democràtica" i ha advertit que els demòcrates no es poden posar de perfil davant aquesta situació.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha destacat la importància de la unitat de l'independentisme enfront de la "repressió" de l'Estat mostrada en presentar la proposta de forma conjunta, encara que ha subratllat que el gran acord amb què volen aconseguir la república ha d'interpel·lar actors més enllà de l'independentisme.

La CUP hi ha votat a favor per recolzar Torra, tot i que, en el seu discurs, la diputada Natàlia Sànchez ha afirmat que el Govern està esgotat, per la qual cosa en altres circumstàncies els agradaria "superar aquesta legislatura i començar-ne una altra".

La portaveu dels comuns en el Parlament, Susanna Segovia, ha afirmat que la JEC "no és qui" per treure l'acta de diputat a Torra ni per inhabilitar-lo i que recolzen la moció, no perquè estiguin a favor de Torra, que no ho estan, sinó per preservar la institució de la Presidència.

La portaveu del PSC en la Cambra, Eva Granados, ha explicat que no consideren que una proposta de resolució pugui ratificar el càrrec d'un president del Govern, per la qual cosa ha demanat "respecte i rigor", i ha acusat JxCat, ERC i la CUP de retorçar el reglament per mostrar el suport a Torra.

Per part de Cs, Lorena Roldán ha insistit que Torra està inhabilitat i ja no pot ser president de la Generalitat, fet pel qual creu que "si tingués un mínim d'ètica, no podria signar decrets ni asseure's en aquest escó".

Des de la bancada popular, Santi Rodríguez ha explicat que anaven a votar en contra perquè detecten "deu falsedats" en el document, i ha assegurat que la proposta de resolució no té valor jurídic per ratificar al president de la Generalitat en el càrrec.

Contador