Publicat 11/03/2014 13:42

El Parlament estudia demanar recusar jutges del TC per "animadversió" al nacionalisme català

Núria de Gispert
EUROPA PRESS

La possible petició inclou Pedro González-Trevijano i Enrique López

BARCELONA, 11 març (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha anunciat aquest dimarts que els serveis jurídics estudiaran demanar la recusació de fins a quatre jutges del Tribunal Constitucional (TC) que han de resoldre sobre la Declaració de Sobirania que va aprovar la Cambra, per la seva "animadversió contra els nacionalismes territorials".

En declaracions als mitjans després que s'hagi reunit la Mesa, ha precisat que s'ho plantegen perquè han demostrat una "afinitat ideològica" que els impedeix pronunciar-se de manera imparcial sobre la Declaració, que el Govern espanyol va portar al TC.

Núria de Gispert ha insistit que la Declaració és política i no jurídica, per la qual cosa el TC no hauria de considerar-la anticonstitucional, i ha explicat que la decisió s'ha pres per una "majoria" dels membres de la Mesa.

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press han precisat que la Mesa ha avalat la iniciativa de la presidenta amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, i l'únic vot en contra del PP, mentre que C's i la CUP no s'hi han pronunciat perquè no tenen representació en aquest òrgan de la Cambra.

Segons De Gispert, dos dels magistrats de l'Alt Tribunal que seran estudiats pels serveis jurídics són Pedro González-Trevijano i Enrique López pels seus pronunciament reiterats sobre el nacionalisme i el dret a decidir en publicacions, conferències i seminaris de la Fundació Faes.

La iniciativa d'estudiar la recusació ha estat de De Gispert, que ha encarregat aquest informe "amb urgència i a fons" als serveis jurídics després de les informacions que ha pogut llegir als mitjans de comunicació dels debats que estan tenint els magistrats sobre la Declaració de Sobirania.

EL PRECEDENT

El Parlament ja va sol·licitar abans de l'estiu del 2013 la recusació del president de l'Alt Tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, en acusar-lo de falta d'imparcialitat pel seu reconegut passat al PP, una recusació que no ha va ser acceptada.

De Gispert ha recordat que la Constitució Espanyola recull que els membres del TC "han de ser independents i que la independència s'ha de considerar des de la imparcialitat i la neutralitat".

També ha recordat que, abans de la sentència de l'Estatut, va ser recusat Pablo Pérez Tremps per haver redactat un informe per a la Generalitat, cosa que a ella li va semblar una "exageració" però que va impedir al magistrat pronunciar-se sobre la llei orgànica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés