Publicat 17/04/2015 16:16

Montoro vincula el cas Rato a la declaració de béns a l'exterior i no a l'amnistia fiscal

Montoro desvincula el caso Rato de la amnistía
EUROPAPRESS

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat que la investigació a l'exvicepresident econòmic Rodrigo Rato no està vinculada a l'amnistia fiscal, sinó a la inspecció que des de fa temps desenvolupa l'Agència Tributària sobre la declaració de béns i drets a l'estranger.

Així ho ha dit Montoro en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha assegurat que aquest canvi normatiu, que va entrar en vigor el 2013, ha permès aflorar molt patrimoni que fins ara no es coneixia i que era residenciat a l'exterior.

La nova obligació de declarar comptes i béns a l'estranger preveu sancions de fins al 150% del valor del bé no declarat i no suposa cap pagament addicional d'impostos, sinó que es tracta d'una mera declaració informativa, amb la finalitat d'estrènyer el setge sobre els contribuents que tenen béns a l'estranger sense declarar.

Així, si l'Agència Tributària descobreix que un contribuent no ha informat d'un compte a l'estranger, imputarà aquest bé com a guany patrimonial a l'IRPF i, a més, encara que aquest compte s'hagués obert en un exercici fiscal ja prescrit, no es considerarà com a tal i es girarà la declaració i la sanció corresponent a l'últim període impositiu que no hagi prescrit.

D'acord amb la nova obligació fiscal els que posseeixin qualsevol mena de bé o dret situat fora d'Espanya hauran de presentar, per mitjans telemàtics, el model 720 de 'Declaració informativa sobre béns i drets a l'estranger', amb la limitació que el valor del bé en concret superi els 50.000 euros. Així, hauran de ser declarats tots els comptes situats en entitats financeres, com tota mena de béns immobles i drets sobre immobles, així com valors, drets, assegurances i rendes dipositades, gestionades o obtingudes a l'estranger.

En qualsevol cas, el titular de la cartera d'Hisenda ha assegurat que la informació que s'està coneixent sobre la investigació de Rato ha estat possible gràcies a "la successió i eficàcia" de les normes que ha posat en marxa el Govern espanyol per millorar la lluita contra el frau.

LA LLEI ÉS IGUAL PER A TOTS

D'altra banda, Montoro ha recordat que la llei és "igual per a tots" i que l'Agència Tributària actua "amb independència i fermesa". "Tant és la pertinença a un partit o no", ha assenyalat, després d'assegurar que totes les persones han de ser iguals davant de la llei i que aquest ha de ser un principi que ha de preservar i fer complir qualsevol govern.

"Quan es pregunta pel color polític no ho entenc bé", ha assenyalat el ministre, després d'insistir que tant és el relleu social o polític i el poder econòmic de qualsevol eventual defraudador. A més, ha reiterat que l'Agència Tributària és "completament independent en les seves actuacions" i treballa amb una "eficàcia" que tot el món hauria de "celebrar i valorar".

Montoro ha assegurat també que Espanya viu una època d'"extraordinaris avenços" en la lluita contra el frau fiscal i que mai s'ha viscut un període tan positiu en aquest sentit. "Si hi ha una persona que no ha declarat correctament té poc temps per fer-ho", ha indicat, després d'assegurar que "l'eficàcia i l'exigència dels procediments" és cada vegada més manifesta.

Sobre la sensació personal que li genera la investigació sobre Rato, Montoro ha dit que no està en el càrrec per expressar "sensacions personals", sinó per aplicar la llei.

ELS 705 INVESTIGATS PEL SEPBLAC

Després de preguntar-li pels 705 contribuents investigats pel Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac), entre els quals es troba el també exdirector gerent de l'FMI, Montoro ha assegurat que l'actual llei "prohibeix" fer pública la llista i fins i tot que ell mateix desconeix qui la componen.

Segons Montoro, "els que així ho proclamen" haurien de ser "més precisos", perquè el ministre d'Hisenda "no té potestat per fer-ho". "Això no ocorre en cap país del món; li demano a l'oposició que situï els debats on toca", ha afegit.

Montoro ha explicat que la reforma de la Llei tributària, que aquest divendres ha aprovat el Govern espanyol per publicar la llista de morosos i defraudadors amb Hisenda, arribarà al Parlament i allà es podrà veure si el PSOE està d'acord a aixecar la confidencialitat de les dades tributàries, en quin grau i per a quins contribuents.

Dit això, ha afirmat "no tenir al cap" els que componen la llista de 705 declarants investigats pel Sepblac i, després de preguntar-li pel procediment seguit per l'Agència Tributària amb Rodrigo Rato, ha afirmat que es tracta d'un procés "ordinari" i que els funcionaris de Vigilància Duanera actuen com a policia judicial "amb molta freqüència" i quan el jutge així ho determina.

"Quan ho veuen en una foto, sembla com un fet extraordinari, però no és així, no estan actuant (els funcionaris de Vigilància Duanera) com una policia fiscal a les ordres de l'Agència Tributària", ha indicat Montoro, després d'insistir que es tracta d'un procés judicial obert que cal respectar en termes de confidencialitat.

Montoro ha assegurat que en tots els països civilitzats la confidencialitat de les dades tributàries és "total" i que ara el Govern espanyol ha decidit aixecar-la "parcialment" per publicar la llista de morosos i defraudadors amb Hisenda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés