Publicat 26/01/2015 17:39

Mas situa el sobiranisme com a "principal motor de regeneració política" a Catalunya

Artur Mas, presidente de la Generalitat
EUROPA PRESS

Veu l'acord amb Grecs Independents com la primera "topada" de Syriza

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha situat aquest dilluns el moviment sobiranista com "el principal motor de regeneració política" a Catalunya.

En un dinar informatiu d''El Punt Avui', Moment Zero i El Born CC, ha assegurat que "en altres llocs el motor té altres noms i cognoms", i en referir-se a les eleccions gregues, ha destacat que a Catalunya aquest paper transformador l'exerceix el sobiranisme.

Mas ha afirmat que les tesis sobiranistes gaudeixen de "força, moral de victòria i legitimitat" per la radicalitat democràtica dels seus plantejaments, pel seu discurs cívic i per la voluntat unitària que han manifestat els seus diferents agents.

Després de preguntar-li per l'acord que aquest dilluns ha tancat Syriza amb el partit dretà Grecs Independents, Mas ha assegurat que això és "la primera topada amb el mur de la realitat" de la formació liderada per Alexis Tsipras.

Ha destacat que aquest pacte arriba quan no han passat ni 24 hores de la victòria de Tsipras, i després ha advertit de l'actitud dels polítics que "fan declaracions sense reflexió i músiques que sonen bé, ja que després les músiques han d'anar compassades amb el sentit de la realitat".

Així, ha observat que una cosa és el discurs que es fa abans de les eleccions, i després, l'estratègia que se segueix després d'accedir al Govern, i aquestes diferències les ha exemplificat citant el president francès, el socialista François Hollande.

"Si la totpoderosa França no ha aconseguit encara, i porten dos anys i mig governant, equilibrar la política d'austeritat, ho farà un país com Grècia?", s'ha preguntat Mas, que ha recalcat que en cap moment pretén qüestionar la legitimitat d'un resultat electoral.

També sobre austeritat, ha apreciat que és un error vincular-la exclusivament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i ha recordat que aquestes polítiques ja van començar sota el mandat del seu predecessor, Gerhard Schröder, que era socialdemòcrata, partit que governa en coalició amb els democratacristians actualment.

Sobre l'acord entre Syriza i Grecs Independents, ho ha definit com un pacte "entre l'esquerra radical i la dreta radical", i ha assegurat que aquesta situació posa en evidència que els polítics han de parlar clar des del primer dia.

Per aquesta raó, ha dit que "si Catalunya arriba a ser un Estat independent, no significa que l'endemà tots els nostres problemes s'hagin acabat", i ell està compromès a fer-ho des d'ara.

També sobre un eventual Estat independent, i preguntat per què cal adoptar política de defensa, ha dit: "No muntarem un gran exèrcit de Catalunya, que costarà un dineral, quan estem en un paraigua que es diu OTAN", tot i que això no exclou ni actuar en aquesta matèria ni tampoc dotar-se d'un centre d'intel·ligència.

CONSEQÜÈNCIES DEL 27S

Mas ha destacat diverses vegades que és molt important que, de les eleccions catalanes del 27S, el sobiranisme n'obtingui una majoria clara.

Si això no passa, "ens quedarem amb el marc autonòmic que tenim, o potser pitjor", ha dit, en al·lusió a un eventual retallada de l'autogovern.

"La meva obsessió des del primer dia és que el resultat sigui prou clar perquè no se'n pugui discutir la legitimitat", ha afegit Mas, que ha dit que el 27S servirà també per llançar un missatge potent a la comunitat internacional sobre quin és el futur que desitgen per a Catalunya els seus habitants.

A més, ha explicat que, en cap cas, l'avançament electoral respon a un intent d'obstaculitzar que hi hagi avenços a la comissió d'investigació sobre el frau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés