Actualitzat 13/06/2014 11:26

Mas critica que el manteniment del dèficit fiscal "frena" Catalunya

El presidente de la Generalitat, Artur Mas
EUROPA PRESS

Reitera que insistirà per acordar la consulta amb l'Estat però no la pararà

LA SEU D'URGELL (LLEIDA), 13 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest divendres les dades del dèficit fiscal de Catalunya presentades aquest dijous pel Govern, ja que mostren que es manté al voltant del 8% del PIB, el que "frena" Catalunya

En la XXV Trobada Empresarial al Pirineu, ha criticat que Catalunya rep recursos "molt per sota" de la seva proporció de població a tot Espanya, el que situa la comunitat autònoma en una situació complicada perquè li resta capacitats i possibilitats.

"Mai hem negat la solidaritat, però ha de tenir una proporció digerible per a tots, inclosa Catalunya", ha insistit davant d'un auditori empresarial i d'autoritats locals ple a La Seu d'Urgell.

PROJECTE PROPI

Ha explicat que Catalunya té un projecte, que no és per negar res ni anar en contra de ningú, sinó que és un projecte propi, que requereix unes condicions diferents de les de les últimes dècades i uns instruments diferents: "Necessitem tenir uns instruments normals per poder tirar endavant el nostre projecte".

"Hi ha un percentatge molt significatiu de gent que ha entès que per la via tradicional no sortirem endavant, i fa falta un projecte polític diferent, que no nega la relació amb Espanya", ha argumentat, i ha incidit que s'està vivint amb serenitat, positivisme, de manera pacífica i apel·lant a la capacitat de decidir que té un poble.

Ha afegit que és un projecte definit, que tira endavant, amb el desig de trobar a l'altre costat un clima que permeti acordar les coses "sense renunciar als projectes bàsics de fons", com es fa en altres països, tot i que de moment no hi ha resposta, ni clara ni positiva, més enllà de l'enrocament.

"Seguirem insistint, però també he de dir que, en qualsevol cas, el procés català ha d'anar endavant, perquè el preu de no anar endavant seria molt alt", ha asseverat, i ha confiat a arribar a un acord amb el Govern espanyol en benefici de tots.

DRET A DECIDIR

Davant d'una pregunta preocupada d'un empresari si Catalunya s'independitzés i sortís de la UE, ha reconegut que ell també està preocupat i esperançat actualment, però que no s'està en el punt d'una Catalunya constituïda com a Estat, sinó en el punt de poder decidir: "Si no guanyem aquesta batalla, no podrem afrontar altres més importants".

Respecte l'endemà de la consulta si té lloc el 9 de novembre, ha afirmat: "Veurem si les majories són prou sòlides, tant si surt 'sí' com 'no'".

En tot cas, ha descartat que un país necessiti un gran mida per funcionar bé, ja que les economies més competitives i amb un Estat del Benestar més sòlid d'Europa són els països nòrdics, Holanda i Alemanya: "Moltes són economies petites, però són més competitives per la seva qualitat democràtica, perquè són més manejables i perquè tenen economies més estructurades".

CRIDA EMPRESARIAL

De moment, davant de l'auditori empresarial de les jornades, Mas ha cridat a seguir impulsant la internacionalització, ja que Catalunya "encara està relativament lluny de les economies més obertes d'Europa", malgrat que lidera l'obertura a l'exterior a Espanya en exportacions i captació de turisme estranger.

També ha advocat per "estendre" la formació professional dual per transformar el sistema educatiu cap a una eficiència i rendiment més importants, així com per impulsar la transferència tecnològica entre els centres d'investigació i el sector productiu, per aplicar la innovació a les necessitats del mercat.

Ha incidit que per sortir de la crisi i tornar a créixer de manera estable fa falta un esforç col·lectiu del sector públic, privat i social, i s'ha mostrat optimista, ja que després que "en tres anys i mig gairebé no hi ha hagut cap signe econòmic positiu, per primera vegada hi ha un clima millor; el panorama està canviant de manera multisectorial i multiterritorial".

Ha reconegut que ho fa de manera encara feble per corregir els desequilibris acumulats, però hi ha "un grau de solidesa que pot fer veure les coses de manera diferent i millor", i ha confiat que en la trobada del pròxim any la tendència s'hagi confirmat i es parli de com orientar la recuperació econòmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés