Artur Mas y Núria de Gispert, en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

Veu "superescandalós" que el risc de pobresa amb el tripartit fos del 19% sense que hi hagués crisi

BARCELONA, 12 Mar. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha atribuït a la manca d'autogovern les dificultats de la Generalitat per frenar la pobresa.

   Mas ha dit que el Govern català no disposa d'"instruments capitals" per portar a terme algunes de les polítiques socials que requereix el context actual.

   En la seva intervenció durant el debat monogràfic al Parlament sobre la desigualtat i la pobresa, ha defensat que el procés sobiranista del seu Executiu està "completament lligat" a la recerca de millors instruments per afrontar les conseqüències de la crisi econòmica.

   Ha argumentat que per fer "política social en majúscules" calen quatre coses, de les quals, segons la seva opinió, Catalunya disposa de tres: generar recursos suficients, compromís del teixit associatiu, i un fort capital polític de cohesió social.

   Tot i això lamenta que a Catalunya li manqui un quart pilar: no pot recaptar tots els impostos ni fixar els límits de dèficit, uns límits que considera que el Govern espanyol ha repartit injustament.

   Per Mas, si l'executiu de Mariano Rajoy hagués repartit el dèficit de manera "justa" --el Govern reclamava un terç per a les autonomies--, Catalunya tindria 2.000 milions d'euros més que podria dedicar a polítiques socials.

   "L'objectiu és que aquestes polítiques es decideixin en aquest Parlament i no en un altre a 600 quilòmetres de distància", havia advertit abans Mas, que ha assegurat que en molts casos la Generalitat supleix amb els seus recursos la desinversió de l'Estat.

   Ha posat com a exemple el descens de l'aportació del Govern espanyol al finançament del transport metropolità, així com l'aplicació de la llei de dependència, de la qual la Generalitat paga 90 cèntims per cada euro, segons les seves xifres.

DEFENSA DELS AJUSTOS

   El president, que ha deixat per als consellers durant el ple la concreció de mesures del Govern català, ha reivindicat les actuacions del seu govern des que el 2010 va tornar a la Generalitat per garantir les polítiques socials.

   "Hem pres una pila de decisions, cap d'elles decisions fàcils", ha continuat Mas, que ha esgrimit que ajustos com ara la retirada d'una paga als treballadors públics, la venda d'immobles i les concessions, entre d'altres, s'han fet per augmentar la despesa social.

   Com a exemple del compromís amb les polítiques socials, ha remarcat el pes de les partides socials al Pressupost de la Generalitat per al 2014, i ha destacat partides concretes com les beques menjador, la Renda Mínima d'Inserció (RMI) i les polítiques d'habitatge.

   "En tot això, o hi ha més diners, o on no hi ha més diners hi posem més pes de les polítiques socials que en qualsevol altre moment", segons Mas, que qüestiona les polítiques dels governs anteriors en èpoques de bonança econòmica.

   Veu "superescandalós" que el risc de pobresa durant el tripartit se situés, el 2006-2007, en un 19% en ple creixement econòmic, per la qual cosa ha apel·lat a afrontar el debat amb honestedat política i intel·lectual per entendre que no és una situació nova.

   "Ara la situació és escandalosa en plena recessió, i tenim una taxa del 19%, però si abans també era així, la situació era superescandalosa", ha sentenciat en la seva intervenció al ple de la pobresa, després que els grups que l'han impulsat --PSC, ICV-EUiA i CUP-- li hagin exigit reorientar la seva política per combatre la desigualtat.

SITUACIÓ "PITJOR"

   Segons Mas, la situació actual és greu, impactant i "pitjor" que anys enrere, però, si en els anys d'expansió econòmica la taxa de pobresa era del 19%, significa que ha de fer-se un debat sobre la base estructural de la pobresa.

   Així, ha recordat que el 2006 hi havia un creixement econòmic del 3,5%, la taxa d'atur era del 6-7% i molts estrangers venien a treballar a Catalunya, i aquestes dades han empitjorat perquè dos de cada tres aturats porten més d'un any sense treballar, la taxa d'atur està per damunt del 20%, més de 300.000 persones són ateses en bancs d'aliments i han augmentat els desnonaments i les dificultats per arribar a final de mes.

   Per això ha cridat a aprofitar el debat per reflexionar sobre com es distribueixen els recursos que es generen; si es pot avançar en la lluita contra les desigualtats convivint amb un frau fiscal que dobla la mitjana de la UE; sobre el tipus de treball creat els últims anys, i per què hi ha tant d'abandonament escolar, entre altres qüestions.

   En conseqüència, ha demanat un debat objectiu, exigent i serè, que fugi de la controvèrsia i busqui solucions consensuades, perquè "l'excés de gesticulació partidista" es pot girar en contra de totes les formacions per part dels que més pateixen la pobresa.

   Mas s'ha mostrat obert a escoltar les propostes que es plantegin per millorar l'acció del Govern, tot i que ha demanat "un mínim sentit de la realitat" perquè es puguin dur a terme.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés